EN

Ohutsuolen nukkalisäkkeiden syntymekanismi selvitetty

14.1013

Ohutsuolen villukset eli nukkalisäkkeet moninkertaistavat suolen sisäpinnan pinta-alan ja mahdollistavat siten tehokkaan ravinteiden imeytymisen. Villusten rakenne ja tehtävä on ollut ennestään tunnettu, mutta niiden syntymekanismi selvitettiin vasta äskettäin Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui kaksi tutkimusryhmää Harvardin yliopistosta, ja tutkimuksen osana ollut laskennallinen mallinnus tehtiin Jyväskylän yliopistossa Suomen Akatemian rahoituksella.

Villukset ovat ohutsuolen epiteelin eli pintakudoksen pieniä sormimaisia ulokkeita, jotka koostuvat ravinteiden imeytymiseen erikoistuneista soluista, ja niiden välissä on kantasoluja sisältäviä painaumia eli kryptejä. Aiemmin villusten muodostumisen on arveltu perustuvan kasvutekijöiden ohjaamaan aktiiviseen mekanismiin, mutta nyt julkaistu tutkimus osoitti niiden muodostuvan pelkästään epiteelin mekaanisen puristumisen seurauksena. Ohutsuolen epiteeli puristuu kasaan, koska ympäröivä lihaskudos kasvaa epiteeliä hitaammin. Tämä johtaa pintakudoksen spontaaniin kuvioitumiseen, jossa tunnusomaisena alkuvaiheena on epiteelin siksak-kuvioinen pinta. Villuksissa havaittu kasvutekijöiden jakauma ja solujen erilaistuminen ei olekaan syy vaan seuraus epiteelin topografian muutoksesta.

Fyysikot ja matemaatikot ovat tutkineet villusten muodostumisessa oleellisia mekaanisia epätasapainotiloja jo joitakin vuosia aiemmin, mutta nyt teorioita testattiin määrällisesti selittämään biologisten rakenteiden muodostumista. Tutkimus muistuttaa, että monimutkaisetkin biologiset rakenteet ovat lopulta vain pääte ketjulle yksinkertaisia fysikaalisia prosesseja.

Professoreiden Clifford Tabin ja L. Mahadevan johtaman tutkimuksen päätutkijoina olivat Amy Shyer ja Suomen Akatemian tutkijatohtori Tuomas Tallinen. Työssä tarvittavat simulaatiot tehtiin CSC:n laskentakeskuksessa.

Science -julkaisu: A. E. Shyer, T. Tallinen, N. L. Nerurkar, Z. Wei, E. S. Gil, D. L. Kaplan, C. J. Tabin, and L. Mahadevan, Villification: How the Gut Gets Its Villi, Science 342, 212–218 (2013)
http://www.sciencemag.org/content/342/6155/212

Lisätietoja antaa tutkijatohtori Tuomas Tallinen, sp. tuomas.tallinen@jyu.fi

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »