SV EN

Kymmenen uutta akatemiatutkijaa terveyden tutkimuksen alalle

(15.05.13)

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta on valinnut syyskuun 2012 haun perusteella kymmenen uutta akatemiatutkijaa. Toimikunnalle osoitettiin 88 akatemiatutkijahakemusta eli rahoituksen sai 11,4 prosenttia hakijoista. Lisääntyneen hakemusmäärän ja pienentyneen valtuuden johdosta kilpailu hankerahoituksesta oli tänä vuonna erityisen kova.

Terveyden tutkimuksen toimikunnan valinnan pohjana olivat kansainväliset paneelit ja niiden lausunnot. Arviointipaneelit pitivät hakemusten tieteellistä tasoa yleisesti hyvänä, ja parhaita hakemuksia pidettiin kansainvälisesti kilpailukykyisinä.

Rahoitettuja akatemiatutkijoita:

Carmen Escobedo-Lucean (Helsingin yliopisto) tutkimuksessa pyritään luomaan keinotekoinen ihon korvike ihmisen soluista solukerrosteknologian avulla. Ihon korjaaminen korvikkeilla on yleinen toimenpide. Plastiikkakirurgeilla on kuitenkin ylivoimaisia ongelmia silloin, kun ihovaurio on laaja ja paksu ja vaatii pysyvän, toiminnallisen ja ihmisen omista soluista tehtävän korvikkeen. Escobedo-Lucean tutkimuksessa kehitettävää ihon korviketta voidaan mahdollisesti käyttää akuuttien vammojen pysyvään sulkemiseen. Kehitystyön tavoitteena on valmistaa siirteitä, jotka verisuonittuvat ja tukevat orvaskeden kerrostumista.

Satu Palva (Helsingin yliopisto). Palvan projektissa tutkitaan magneto- ja elektroenkefalografian (MEG/EEG) avulla, voivatko eri aivoalueiden väliset interaktiot toimia tarkkaavaisuuden, tietoisuuden ja työmuistin systeemitason hermostollisina mekanismeina ja sitoa hajautetun prosessoinnin yhtenäisiksi kognitiivisiksi operaatioiksi. Lisäksi tutkitaan, voivatko aivoalueiden välisten vuorovaikutusten suuruuden ja esiintyvyyden vaihtelut johtaa yksilöllisiin ja hetkellisiin suorituskyvyn vaihteluihin.

Jeroen Pouwels (Turun yliopisto). Pouwels on aiemmassa tutkimuksessaan osoittanut, että Sharpin on syöpään ja psoriasikseen yhdistetty proteiini, joka toimii tärkeänä integriinien aktiivisuutta estävänä tekijänä. Nyt Pouwels tutkii tarkemmin estovaikutuksen mekanismia. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, miten Sharpin ohjaa leukosyyttejä tulehduskohtiin. Tutkimus syventää nykyistä ymmärrystä Sharpinista ja integriineistä sekä auttaa uusien syöpä- ja psoriasislääkkeiden kehittämisessä.

Lisätietoja:

  • Akatemiatutkijat
  • johtava tiedeasiantuntija Aki Salo, p. 029 533 5104, aki.salo(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Vesa Varpula
verkkotiedottaja
p. 029 533 5131
vesa.varpula(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »