Kuhmossa keskustellaan tulevana viikonloppuna luontosuhteesta

12.03.13

Suomen Akatemian ja Pro Kuhmon yhdessä järjestämässä Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa keskustellaan tänä vuonna teemalla ”Luontosuhde – mistä puhutaan?”. Tapahtuma järjestetään Kuhmo-talossa viikonloppuna 15.–17.3.2013. Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivien ohjelmaa.

Kuhmoon saapuu keskustelemaan yhdeksän tieteen ja taiteen huippua, joten odotettavissa on perinteiseen tapaan luovaa poikkitieteellistä ja -taiteellista pohdintaa.

Urho Kähkönen on kuhmolainen kuvataiteilija, kansalaisopiston tuntiopettaja ja puutarhuri. Kähkösen teokset kuvaavat luonnon ja maailman tapahtumia. Kuvamaailmassa nousee esiin kertovia hahmoja, kukkia ja kirjaimia sekä vuoroin pintaa rytmittäviä vaihtelevia tekstuureja. Urho Kähkösen työt ovat olleet esillä taidenäyttelyissä muun muassa Kuhmossa, Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä sekä Wienissä.

Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan dosentti Ilmo Massa on ollut mukana humanistis-yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen kehittämisessä 1970-luvulta saakka. Massa tutkii Suomen Akatemian Akvaattisten luonnonvarojen kestävä hallinta (AKVA) -tutkimusohjelmaan kuuluvassa hankkeessa vesiekosysteemejä muuttuvassa ympäristössä.

Markku Oksanen toimii akatemiatutkijana Turun yliopistossa ja ympäristöfilosofian dosenttina Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Oksanen on erikoistunut ympäristöfilosofiaan, yhteiskuntafilosofiaan, etiikkaan ja bioetiikkaan. Oksasen akatemiatutkijan tutkimushanke käsittelee tuhoa ja korjaamista: filosofisia tutkimuksia luonnonsuojelubiologiassa ja ympäristötieteissä.

Reidar Palmgren on suomalainen kirjailija ja näyttelijä, jonka esikoiskirja Jalat edellä sai sekä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon että Akateemisen kirjakaupan esikoiskirjapalkinnon vuonna 2001. Palmgren toimii nykyisin freelance-näyttelijänä ja on uransa aikana näytellyt muun muassa Jyväskylän, Tampereen ja Hämeenlinnan teattereissa sekä Pyynikin kesäteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Taru Peltolan erityisalaa on luonnonvaroihin liittyvää ympäristöpolitiikka. Hän on tutkinut muun muassa metsien käyttöön liittyvää tiedon ja asiantuntijuuden sekä emootioiden välittämää luontosuhdetta. Suomen Akatemia rahoitti vuosina 2010–2012 Peltolan tutkijatohtorin hanketta Ekologia kohtaa kansalaisen: tapaustutkimus luonnonsuojelutavoitteiden ja luontotiedon integroinnista metsätalouteen.

Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osastolla oikeushammaslääkärinä työskentelevä Helena Ranta on toiminut kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä muun muassa Bosnia ja Hertsegovinassa 1996–1997, Kosovossa 1998–2001, Kamerunissa 2002, Nepalissa vuodesta 2008 lähtien, Perussa vuodesta 2002 lähtien, Irakissa 2004, Kaakkois-Aasian hyökyaalto-onnettomuuden selvittelyissä 2005 sekä Tšetšeniassa. Helena Rannalla on tieteellisiä julkaisuja muun muassa oikeuslääketieteen, oikeushammaslääketieteen sekä kansainvälisen humanitäärisen oikeuden aloilta.

Luontokuvaaja Lassi Rautiainen on valokuvannut karhuja 1970–luvulta saakka. Rautiaisen luotsaama perheyritys Articmedia järjestää villieläinten valokuvaamiseen tarkoitettuja retkiä sekä julkaisee kirjoja, kalentereita ja postikortteja. Safaritoiminnan tukikohtana toimii Kuhmossa sijaitseva Kuikan kämppä, jonka lähimaastossa voi nähdä ja kuvata karhujen lisäksi susia, ahmoja ja kotkia.  

Rauno Sairinen työskentelee Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan professorina. Sairisen tutkimuksen erityisaloja ovat ympäristö- ja luonnonvarapolitiikka, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, sekä sosiaalisten vaikutusten arviointi. Professori Sairinen johti vuoden 2012 lopussa päättynyttä Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta, jossa selvitettiin kaivostoiminnan ja paikallisuuden välistä vuorovaikutussuhdetta Suomessa.

Turun yliopiston dosentti Juha Torvisen erikoisaloja ovat musiikkifilosofia, musiikin kokemuksellisuus ja fenomenologinen taiteen tutkimus, ekomusikologia, klassinen nykymusiikki, iskelmämusiikki, hevirock sekä crossover. Torvinen on toiminut Suomen Akatemian tutkijatohtorina projektissa Philosophies of Performance: Finnish Music, Art, and Avant-Garde.

Tapahtumaviikonloppu alkaa perjantaina 15.3. klo 17 tiedekahvilalla, jossa akatemiatutkija Markku Oksanen alustaa aiheesta ”Luontosuhde ja ympäristöfilosofia”.

Tapahtuman ohjelmaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa http://www.ihminenjakosmos.fi/

Viikonlopun keskusteluihin on vapaa pääsy. Konsertit ovat maksullisia. Tapahtuman musiikillisesta annista vastaavat viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, alttoviulisti Atte Kilpeläinen, sellisti Joel Laakso ja pianisti Anna Laakso. Konserttiohjelma on rakennettu yhteistyössä Kuhmon Kamarimusiikin kanssa.


Lisätietoja tapahtumasta:

toimitusjohtaja Matti-Jussi Pollari
Kuhmo-talo
p. 08 615 55 450, 0400 890 304
etunimi.sukunimi@kuhmo.fi

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi@aka.fi

 

 

 


 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »