EN

Kielitieteessä yhteisrahoitusta Unkarin kanssa

(5.6.2013)

Suomen Akatemia ja Unkarin tieteellinen tutkimusrahasto OTKA rahoittavat kolmea suomalaisten ja unkarilaisten tutkijoiden yhteishanketta teemalla Muuttuva kielellinen maisema suomalais-ugrilaisissa puheyhteisöissä ja erityisesti sen vaikutus yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Suunnattu rahoitus on ensimmäinen yhteisrahoitus Akatemian ja OTKA:n välillä. Rahoitusta myönnettiin tieteellisesti korkeatasoisille hankkeille, joissa edistetään suomalais-unkarilaista tutkimusyhteistyötä.

Riho Grünthal Helsingin yliopistosta tutkii yhdessä Márta Csepregin (Eötvös Loránd University, Budapest) kanssa monikielisiä käytänteitä suomalais-ugrilaisissa yhteisöissä. Yhteishanke keskittyy erityisesti suomalais-ugrilaisiin vähemmistökieliin ja monikielisyyden ilmenemismuotoihin arkielämässä. Tutkimuksen avulla selvitetään muun muassa, mikä rooli kielen julkisella asemalla on ja miten yksittäisten kielenpuhujien asenteet vaikuttavat jokapäiväiseen kielenkäyttöön.

Kristiina Jokinen Helsingin yliopistosta tutkii yhdessä Tamás Váradin (Hungarian Academy of Sciences, Budapest) kanssa kielenkäyttöä sosiaalisessa mediassa ja sen vaikutusta puheyhteisöjen kielelliseen maisemaan. Projektissa luodaan vapaasti saavutettavia verkkoresursseja ja tuetaan yhteisöllistä verkkosisällön tuottamista käyttäen olemassa olevia kieliresursseja (komi, udmurt, mari, saame) sekä teknologiaa, jossa paralleelisia korpuksia hyödynnetään sanakirjojen luonnissa. Kielenkäyttöä sosiaalisessa mediassa tutkitaan tarkastelemalla muun muassa verkkokeskusteluja ja blogikommentointia.

Roman Yangarber Helsingin yliopistosta tutkii yhdessä Anna Fenyvesin (University of Szeged) kanssa suomalais-ugrilaisten kielten elvyttämistä tietokoneavusteisten kielenkäyttöohjelmien avulla. Hankkeen tavoitteena on tuottaa nettipohjaisia apuvälineitä suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten puhujien avuksi. Nämä työkalut edesauttavat kielen oppimista hyödyntämällä viimeisimpään teknologiaan perustuvia automaattisia opetustekniikoita sekä oikeinkirjoitus- ja kieliopintarkistusohjelmia.

Lisätietoja:

  • tiedeasiantuntija Krister Talvinen, kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen yksikkö, p: 029 533 5113
  • Kielitieteen yhteishaku (Suomen Akatemia ja Unkarin OTKA), rahoituspäätökset

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 533 5139
leena.vahakyla[at]aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »