EN

Kansainvälinen päätöksenteko kaipaa uusia eettisiä näkökulmia

11.01.13

Kansainvälisessä päätöksenteossa ei ole olemassa uskottavaa eettistä perustaa. Näin siitäkin huolimatta, että elämme globalisoituneessa maailmassa, jossa talous ja politiikka, ympäristökysymykset ja konfliktit eri puolilla maailmaa heijastuvat hetkessä ihmisten elämään. Professori Jan Klabbersin johtamassa tutkimuksessa pyritään luomaan globaalin hallinnan etiikkaa hyve-etiikan lähtökohdista käsin.

”Hyve-etiikan perustana on toimijan etiikka. Sen sijaan, että mietittäisiin sitä, onko teko lain- tai sääntöjen mukainen, paneudutaankin siihen, onko teko luonnehdittavissa rehelliseksi, hyvää tekeväksi tai oikeutetuksi”, professori Klabbers kuvailee. Helsingin yliopistossa työskentelevä Klabbers nimitettiin syksyllä Suomen Akatemian ensimmäiseksi Martti Ahtisaari-akatemiaprofessoriksi. Hän aloittaa akatemiaprofessorikautensa heinäkuussa.

Klabbersin mukaan hyve-etiikan etuna on se, että sitä pystytään hyödyntämään myös sellaisissa tilanteissa, joissa säännöt ja lait eivät enää jostain syystä päde tai joissa niitä ei ole olemassakaan. ”Hyveitä voi olla erilaisia – samoin kuin niiden variaatioitakin, sillä ne liittyvät kansainvälisten toimijoiden erilaisiin rooleihin. Vaatimukset YK:n pääsihteeriä kohtaan ovat erilaisia kuin odotukset kansainvälisiä pankkiireja tai valtioiden päämiehiä kohtaan.”  Tutkimuksen tavoitteena on luoda keskustelua kansainvälisten toimijoiden etiikasta, olivatpa he liike-elämän palveluksessa, kansainvälisten organisaatioiden edustajia tai politiikkoja.

”Kyseessä on radikaalisti erilainen näkökulma, sillä tarkastelun kohteena ei ole se, minkälaisia sääntöjä tai velvollisuuksia toimijoiden tulisi noudattaa”. Perimmältään tutkimuksessa paneudutaan siihen, minkälaisia ominaisuuksia, luonteenpiirteitä tai tekoja voi odottaa niiltä henkilöitä, jotka hallitsevat maailmaa globaalissa toimintaympäristössä ja mitä ominaisuuksia oletetaan olevan niillä, joita hallitaan.

Eettisten näkökulmien korostaminen globaalissa päätöksenteossa voi estää konfliktien syntymisen tai pahenemisen, sekä lisätä konfliktin osapuolien keskinäistä luottamusta konfliktien sovittelussa.


Lisätietoja:
Professori Jan Klabbers, Helsingin yliopisto, p. 09 191 23 141, jan.klabbers(at)helsinki.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. 029 533 5118

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »