SV EN

Itämeren sedimenttejä syväkairataan ensimmäistä kertaa

06.09.13

Itämerellä käynnistyy syyskuussa ainutlaatuinen tieteellinen tutkimusmatka. Itämeren pohjakerrostumia kairataan syvemmälle kuin koskaan aiemmin, aina 130 000 vuotta sitten syntyneisiin viime jääkautta edeltäneen lämpimän kauden pohjakerrostumiin asti.

IODP-tutkimusohjelman (Integrated Ocean Drilling Program) syväkairauksissa kerätään Itämeren altaasta 50–300 metriä pitkiä sedimenttisarjoja 11 tutkimuspaikalta. Tutkimusmatkalla on mukana myös suomalaistutkijoita Geologian tutkimuskeskuksesta ja Helsingin yliopistosta. Suomen Akatemia mahdollistaa vuosittaisella jäsenmaksulla Suomen osallistumisen ohjelmaan.

Kairausten onnistuessa suunnitelmien mukaan aineisto valottaa aivan uudella tavalla alueen kehitys- ja ilmastohistoriaa viimeisintä jääkautta edeltäneen lämpimän vaiheen aikana noin 130 000 vuotta sitten.

Tutkimuksella yritetään myös saada selville, vaikuttiko Skandinaviaa 100 000–20 000 vuotta sitten peittänyt mannerjää ilmastonvaihteluihin, vai oliko kyse syyn sijasta seurauksesta eli vain reagoinnista jo tapahtuneisiin muutoksiin.

Meneekö putkeen?

IODP:n tutkimusalukset eivät ole aiemmin tulleet näin matalille vesille. Kahden kuukauden matkan lähtö- ja paluusatama Itämerellä on Kööpenhamina.

Mukaan kansainväliselle tutkimusalukselle lähtee 19 tutkijaa, joista kaksi on Suomesta.

”Oma tehtäväni aluksella on seurata muun muassa kairattavien sedimenttien kerrosjärjestystä ja sitä, minkä tapaisissa pohjakerrostumissa kairataan. Teen myös geofysikaalisia ja magneettisia mittauksia”, kertoo tutkimusprofessori Aarno Kotilainen Geologian tutkimuskeskuksesta. Vastaavissa tehtävissä toimii myös Suomen toinen edustaja Outi Hyttinen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselta.

”Odotan tutkimusmatkan ja sen tulosten antavan uutta tietoa siitä, millainen kotimeremme on ollut menneinä aikoina ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet meressä tapahtuneisiin muutoksiin”, Kotilainen sanoo.

Vuonna 2003 käynnistynyt IODP-kairausohjelma sekä sen edeltäjät ODP ja DSDP ovat antaneet keskeistä tietoa maapallon ilmastonmuutoksesta jo 1960-luvulta alkaen.

Tutkimusten etenemistä voi seurata Kotilaisen ja Hyttisen pitämästä blogista (www.gtk.fi/syvakairaus). Tutkimusmatkan toteutuminen Itämerelle yli 10 vuoden suunnittelun ja valmistelun jälkeen on tutkijoille unelmien täyttymys. Lähimmät tutkimuspaikat ovat Pohjanlahdella Ruotsin puolella.

Kairaputkia sedimenttinäytteineen kertyy syksyn aikana useita kilometrejä. Putket avataan kokonaan vasta tutkimusmatkan jälkeen maissa Saksassa Bremenissä, jonne tutkijat kokoontuvat talvella kuukaudeksi tutkimaan keräämiään kairausnäytteitä. Kotilainen arvioi Itämeren vierailun tulosten purkamisen vievän 3–4 vuotta.

Lisätietoa:
GTK, tutkimusprofessori Aarno Kotilainen, aarno.kotilainen@gtk.fi, p. 029 5032576. Helsingin yliopisto, FT Outi Hyttinen, outi.hyttinen@helsinki.fi, p. 09 191 50840. Suomen Akatemia, tiedeasiantuntija Hanna Pikkarainen, hanna.pikkarainen@aka.fi, p. 029 533 5045.

Lisätietoa IODP-ohjelmasta:

www.iodp.org
http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Organisaatio_/Toimikunnat_/Luonnontieteiden-ja-tekniikan-tutkimuksen-toimikunta/Muu-kansainvalinen-yhteistyo/Integrated-Ocean-Drilling-Program-IODP/

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »