Academia populi – Tiedettä kaikille 28.2.2013

22.02.13

Suomen Akatemia järjestää tiloissaan kaikille avoimen luentotilaisuuden, jossa tutkijat kertovat työstään ja kiehtovista tutkimusaiheistaan. Myös tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

Academia populi – Tiedettä kaikille -tilaisuus järjestetään osoitteessa Hakaniemenranta 6 torstaina 28.2.2013 klo 14–17.30 (1. krs.). Kahvitarjoilu.

Ohjelmassa:

14:05 Minna Palmroth, Ilmatieteen laitos: ”Uusi avaruussääsimulaatio Vlasiator”. Minna Palmroth on akatemiatutkija ja Ilmatieteen laitoksen Uudet havaintomenetelmät -tutkimusohjelman päällikkö. Vuonna 2008 Palmroth sai arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) starttirahoituksen, jonka avulla hän perusti kansainvälisen seitsenhenkisen tutkimusryhmänsä. Palmrothin ryhmä tutkii avaruussäätä ja on kehittänyt laskennallisesti maailman raskaimman avaruussääsimulaation nimeltä Vlasiator, jonka avulla avaruussäätä voidaan tutkia aiempaa paljon tarkemmin.

14:35 Tero Heikkilä, Aalto-yliopisto: ”Nanoelektroniikan fysiikkaa – kvantti-ilmiöitä ja reikiä avaruudessa”.  Tero Heikkilä toimii Aalto-yliopiston O.V. Lounasmaa -laboratorion teoriaryhmän johtajana. Hänen kiinnostuksensa kohteita ovat erityisesti ajetuissa nanoelektroniikan rakenteissa havaittavat fysiikan ilmiöt, suprajohtavuus, lämmön kulkeutuminen, kohina, ja topologiset ilmiöt tiiviin aineen fysiikassa. Vuonna 2009 hän sai tutkimustyöhönsä Euroopan tutkimusneuvoston nuoren tutkijan apurahan.

15:05 Jani Erola, Turun yliopisto: ”Sosiaalisen aseman periytyminen Suomessa”. Jani Erola toimii sosiologian professorina Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella. Hänet valittiin akatemiatutkijan tehtävään vuonna 2009 ja hän on Suomen Akatemia rahoittaman tutkimusprojektin Life-course, disadvantageous experiences and socioeconomic inheritance johtaja. Erola on erikoistunut sosiaalisen aseman periytymisen tutkimiseen.

15:35 Kahvitauko

15:50 Timo Harrikari, Helsingin yliopisto: ”Nuoret, syrjäytyminen ja kontrollikulttuurin muutos”. Dosentti Timo Harrikari työskentelee akatemiatutkijana Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitoksella tutkimushankkeessaan Lapset, yhteisöt ja kontrollikulttuurin muutos. Harrikari on tutkinut muun muassa lastensuojelua, nuorisorikollisuutta ja kontrollipolitiikan historiallisia muutoksia.

16:20 Tarja Väyrynen, Tampereen yliopisto: ”Totuuden puhujat ja sodan jälkeinen kansallinen historiankirjoitus”. Akatemiatutkija Tarja Väyrynen tutkii konfliktien syitä ja rauhan edellytyksiä. Akatemian rahoittamassa hankkeessaan hän tarkastelee, miten sota muistetaan ja miten sodan jälkeistä historiaa kirjoitetaan. Väyrynen on kiinnostunut erityisesti siitä, mitkä tarinat jäävät kertomatta ja miksi ne jäävät kansallisen historiankirjoituksen ulkopuolelle.

16:50 Maijastina Kahlos, Helsingin yliopisto: ”Uskonnolliset toisinajattelijat myöhäisessä Rooman valtakunnassa”. Maijastina Kahlos on työskennellyt Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja akatemiatutkijana. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumissa. Kahlos tutkii antiikin Rooman kulttuuria ja erityisesti Rooman valtakunnan kristillistymistä. Hän pitää omaa antiikin historiaa popularisoivaa blogia http://www.maijastinakahlos.net/b/

Lisätietoja:
www.tietysti.fi > Tapahtumat
www.facebook.com/Tietysti.fi
Twitter: #AcademiaPopuli

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

 


 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »