EN

Uudenlainen tapa valmistaa nanomateriaaleja löytynyt

 24.02.12

Jyväskylän yliopiston NanoScience Centerin ja Yhdysvaltain Harvardin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uudenlaisen tavan valmistaa nanomateriaaleja. Heidän tekemänsä tietokonesimulaatiot ennustavat, että grafeeni voidaan kääriä putkeksi kapeita ja pitkiä grafeeninauhoja kiertämällä. Tutkimus on tehty Suomen Akatemian rahoituksella.

Periaatteessa uusi mekanismi on yksinkertainen: kierrä vaikkapa selkäreppusi hihnaa ja katso mitä tapahtuu. Koska ilmiö on pohjimmiltaan klassinen, se on monikäyttöinen ja sovellettavissa makro-, mikro- sekä nanomittakaavoissa.

Hiilinanoputken muodostumista voidaan myös kontrolloida, mikä aiemmin on ollut mahdotonta. Menetelmää voidaan soveltaa uudentyyppisten putkien valmistamiseen ja molekyylien sulkemiseen putkien sisälle. Lisäksi lähdemateriaaliksi käy grafeenin lisäksi mikä tahansa tasomainen elastinen materiaali.

Hiilestä tehdyt nauhat voidaan muuntaa nanoputkiksi kiertämällä. Kuva: Pekka Koskinen

Putken muodostumisen perusidea: kierrä selkäreppusi hihnaa ja katso mitä tapahtuu! Kuva: Ville Kotimäki


Jo parinkymmenen vuoden ajan hiilinanoputkia on kuvattu rullatusta grafeenista tehdyiksi kääryleiksi, vaikka putkia ei siten ole koskaan valmistettu. Nykyään hiilinanoputket, kuten monet muutkin nanomateriaalit, valmistetaan kasvattamalla niitä atomi kerrallaan.

Tulokset julkaistiin Amerikan fyysikkoseuran Physical Review B:ssä, ja se sai Editor's Suggestion-tunnustuksen lisäksi esittelyn seuran arvostetussa Physics-erityisjulkaisussa. Tutkimuksessa käytettiin tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n laskentaresursseja.

Lisätietoja:

  • Akatemiatutkija Pekka Koskinen, sp. pekka.koskinen@iki.fi, p. 040 356 4460
  • O. O. Kit, T. Tallinen, L. Mahadevan J. Timonen, P. Koskinen Twisting Graphene Nanoribbons into Carbon Nanotubes Phys. Rev. B. 85, 085428 (2012)
  • http://prb.aps.org/abstract/PRB/v85/i8/e085428


Suomen Akatemian viestinta
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 09 7748 8327

leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »