EN

Tarinoita tieteestä – kirja Suomen Akatemian
rahoituksen vaikuttavuudesta

29.02.12

Suomen Akatemian pitkäjänteinen rahoitus laadukkaaseen tutkimukseen näkyy rahoitettujen ja menestyneiden tutkijoiden tutkijanurasta sekä heidän tutkimushankkeistaan. Tämä ilmenee Akatemian julkaisemasta Tarinoita tieteestä -kirjasta, joka kertoo laadullisesti ja populaaristi Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen vaikuttavuudesta.

Samalla kirja on kunnianosoitus pääjohtaja Markku Mattilan työlle Suomen Akatemian ja suomalaisen tieteen vaikuttavuuden hyväksi. Professori Markku Mattila jää eläkkeelle 1.3.2012.

Kirjaan on koottu eri alojen tutkijoiden haastatteluja heidän työnsä vaikuttavuudesta. Samalla kerrotaan heidän menestyksestään tutkijanuralla ja Suomen Akatemian osuudesta siinä. Mukana on niin kokeneita huippututkijoita kuin nuorempia, vielä uransa alkupuolella olevia tutkijoita. Haastatteluista käy ilmi, kuinka tiede on vaikuttanut esimerkiksi terveyteen, tekniikkaan, luonnonsuojeluun tai kulttuuriin.

Näin esimerkiksi akatemiaprofessori Ilkka Hanski perustelee kirjassa metapopulaatiobiologiaan perehtyneen huippuyksikkönsä työn vaikuttavuutta: ”Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on paitsi ongelma sinänsä myös hyvä indikaattori muille isoille muutoksille, kuten jatkuvan väestönkasvun ja kiihtyvän luonnonvarojen käytön seurauksille.”

Poliittisen historian professori Seppo Hentilä puolestaan kuvailee tutkijan työn nykyroolia tieteen popularisoijana: ”Tutkijoiden velvollisuus on esitellä tuloksiaan tavalla, joka kykenee kilpailemaan avoimessa mediassa suuren yleisön huomiosta.”

Kirjan haastattelut on julkaistu Suomen Akatemian www.tietysti.fi -verkkosivuston Tarinoita tieteestä -palstalla. Kirjan on toimittanut tiedottaja Leena Vähäkylä.

Kirjaa voi tilata sähköpostilla viestinta@aka.fi.

Lisätietoja kirjasta antaa tiedottaja Leena Vähäkylä, p. 09 7748 8327 tai leena.vahakyla@aka.fi ja  Akatemian rahoittaman tutkimuksen vaikuttavuudesta ylijohtaja, tutkimus,  Riitta Mustonen, p.  09 7748 8220 tai riitta.mustonen@aka.fi.

Suomen Akatemian viestintä
viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. 09 7748 8347
maj-lis.tanner@aka.fi

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »