SV EN

Suomen Akatemia rahoittaa 12 uutta FiDiPro-professoria

05.06.12

Suomen Akatemian hallitus on päättänyt rahoittaa kaksitoista uutta FiDiPro (Finland Distinguished Professor)-professuuria suomalaisiin yliopistoihin. Nyt päättyneessä FiDiPro-haussa rahoitetaan ulkomaisten huippututkijoiden työskentelyä Suomessa 10 miljoonalla eurolla keskimäärin viiden vuoden rahoituskauden ajan. Uudet professorit sijoittuvat Aalto-yliopistoon, Helsingin yliopistoon, Jyväskylän yliopistoon, Oulun yliopistoon, Tampereen yliopistoon, Tampereen teknilliseen yliopistoon ja Turun yliopistoon.

Rahoitettavat professuurit edustavat laajasti eri tieteenaloja. Hankkeissa tutkitaan muun muassa nanopartikkelien käyttöä aurinkokennorakenteissa, Venäjän poliittista järjestelmää, matemaattisia inversio-ongelmia, munuaisen kehitystä ja soluliikenteen mekanismeja imuteissä. Nyt valitut professorit ovat kansainvälisesti tunnettuja, oman alansa huippututkijoita.

Suomen Akatemian neljänteen FiDiPro-rahoitusohjelman hakuun lähetettiin 43 aiesuunnitelmaa. Näistä Akatemian hallitus valitsi toisen vaiheen hakuun 27 suunnitelmaa, joista 26 jätti varsinaisen hakemuksen. FiDiPro-hakemusten tieteellisen arvioinnin tekevät arvostetut ulkomaiset tutkijat.

Suomen Akatemia rahoittaa huippututkijoita ensisijaisesti yliopistojen ja tutkimuslaitosten strategisesti keskeisille ja tieteellisesti merkittäville aloille. Rahoituksen hakijana on yliopisto tai tutkimuslaitos.

Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) -ohjelma on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen vuonna 2006 perustettu rahoitusohjelma, joka tarjoaa suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata ulkomaisia tai pitkään ulkomailla toimineita suomalaisia huippututkijoita määräajaksi Suomeen.  Tavoitteena on pitkäaikainen, kansainvälinen tutkimusyhteistyö, joka vahvistaa Suomen tieteellistä ja teknologista osaamista. Tekesillä on myös nuoremmille tutkijoille suunnattu FiDiPro Fellow -rahoitusmuoto.

Tähän mennessä ohjelman kautta on tullut Suomeen 82  professoria ja 13 FiDiPro Fellow -tutkijaa. Tänään rahoitusohjelmaan valitut uudet FiDiPro-professorit aloittanevat Suomessa aikaisintaan syksyllä 2012.  

Luettelo rahoitetuista FiDiPro-professoreista ja tutkimushankkeista

www.fidipro.fi

Lisätietoja:

Johtava tiedeasiantuntija Hannele Kurki, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8398, hannele.kurki (at) aka.fi

 

Suomen Akatemian viestintä
Tiedotuspäällikkö Riitta Tirronen
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen (at) aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »