Suomen Akatemia myönsi rahoitusta keskushermoston rappeumasairauksien tutkimukseen 

26.3.2012

Suomen Akatemia on myöntänyt liki 600 000 euroa keskushermoston rappeumasairauksien tutkimiseen.  Kyse on Euroopan tutkimusalueen yhteiseen ohjelmasuunnitteluun liittyvästä pilottihankkeesta, jossa rahoitus myönnettiin professori Hilkka Soiniselle Itä-Suomen yliopistosta ja professori Juha Rinteelle Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Nämä BIOMARKAPD-hankkeen (BIOMARKAPD, Biomarkers for Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease) 398 500 euron ja 199 564 euron suuruiset rahoitukset ovat kolmivuotisia.

Yhteisen ohjelmasuunnittelun (Joint Programming) tavoitteena on parantaa eurooppalaista tutkimusyhteistyötä ja koota yhteen kansallisia resursseja. Yhteisillä tutkimuspanoksilla vastataan sellaisiin suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin, joita ei voida ratkaista pelkästään kansallisella yhteistyöllä. Ohjelmasuunnittelutoiminta perustuu vapaaehtoiseen kumppanuuteen, jossa osallistuvat maat ovat mukana omien painotustensa ja lähtökohtiensa mukaisesti.

Yhteisen ohjelmasuunnittelun ensimmäisenä kokeiluna vuonna 2010 käynnistyi keskushermoston rappeumasairauksien tutkimushanke JPND (EU Joint Programme - Neurodegenerative Disease Research). JPND-hankkeen strategia julkaistiin helmikuussa. Hankkeessa on mukana 25 maata.

Väestön ikääntymisen seurauksena hermoston rappeumasairaudet, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauti, ovat yhä kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Näihin sairauksiin liittyy paljon vaativia tutkimuskysymyksiä. Tietoja ja ymmärrystä tarvitaan sairauksien syntymekanismeista ja periytyvyydestä, toteamisesta ja tehokkaammista hoitotavoista, sairastuneiden hoivasta sekä sairauksista yhteiskuntaan kohdistuvasta kuormituksesta.

 Ensimmäinen, viime vuonna avattu yhteishaku liittyi hermoston rappeumasairauksien tunnistuksessa ja määrittämisessä käytettäviin biomarkkereihin. Tavoitteena on saada uutta tietoa siitä, miten eri laboratorioiden käyttämiä biomarkkereita voidaan kehittää paremmiksi ja menetelmiä yhteensopivammiksi. Tieteellisen arvioinnin perusteella neljää tutkimushanketta rahoitetaan yhteensä yli 15 miljoonalla eurolla.  BIOMARKAPD-hankeessa oli mukana kaksi suomalaista tutkimusryhmää.

Helmikuussa 2012 julkaistussa strategiassa JPND-hankkeen tavoitteita ovat

Lisätietoja: 

  • Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtaja Jarmo Wahlfors, etunimi.sukunimi(at)aka.fi, p. 09 7748 8328;
  • tiedeasiantuntija Sanna Marjavaara, etunimi.sukunimi(at)aka.fi, p. 09 7748 8206;
  • ylijohtaja, tutkimus, Riitta Mustonen, etunimi.sukunimi(at)aka.fi, p. 09 7748 8220.

Katso myös:

Suomen Akatemia
Vesa Varpula
verkkotiedottaja
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »