Kuhmossa keskustellaan tulevana viikonloppuna ihmiskunnan suurista haasteista

 12.03.12

Suomen Akatemian ja Pro Kuhmon yhdessä järjestämässä Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa keskustellaan tänä vuonna teemalla ”Ihmiskunnan suuret haasteet”. Tapahtuma järjestetään Kuhmo-talossa viikonloppuna 16.–18.3.2012. Suuriin haasteisiin liittyviä kysymyksiä käsitellään eri näkökulmista. Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivien ohjelmaa.

Kuhmoon saapuu keskustelemaan kymmenen tieteen ja taiteen huippua, joten odotettavissa on perinteiseen tapaan luovaa poikkitieteellistä ja -taiteellista pohdintaa.

Eeva-Kaarina Aronen on kirjailija ja toimittaja. Hän työskenteli toimittajana Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä vuosina 1991–2008. Arosen esikoisromaani Maria Renforsin totuus ilmestyi vuonna 2005 ja toinen romaani Hän joka näkee vuonna 2007. Aronen oli Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2007. Vuonna 2011 hän oli ehdokkaana Finlandia-palkinnon voittajaksi teoksellaan Kallorumpu.

Tuomas Forsberg on Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori. Forsberg on tutkinut muun muassa kylmän sodan päättymistä ja suurvaltojen välisiä suhteita. Muita hänen tutkimuskohteitaan ovat globaalin totuuskomission mahdollisuudet, aluekiistat ja konfliktien välinen sovittelu sekä Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikka, kuten EU:n ja Venäjän suhteet ja Suomen ja Ruotsin asema EU:ssa. Tuomas Forsberg on Suomen Akatemian Venäjän tutkimuksen huippuyksikön (2012–2017) varajohtaja.

Hannu I. Heikkinen toimii kulttuuriantropologian professorina Oulun yliopistossa. Heikkinen tutkii ihmisen ympäristösuhteita ja luonnonkäyttöön liittyviä intressiristiriitoja ja niiden yhteensovittamista. Alueellisesti Heikkinen on erikoistunut pohjoisiin kulttuureihin ja alkuperäiskansoihin. Hän tutkii parhaillaan muun muassa pohjoisten yhteisöjen sopeutumismahdollisuuksia ilmaston muutokseen, kaivoshankkeiden paikallisia vaikutuksia ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä teemoja. Professori Heikkinen on mukana Suomen Akatemian Ilmastonmuutos – vaikutukset ja hallinta (FICCA 2011–2014) -tutkimusohjelman työssä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tarja Heino on myös sosiaalityön, erityisesti lastensuojelun dosentti Tampereen yliopistossa. Hän on toiminut vuodesta 1984 valtakunnallisissa lastensuojelun seurannan, arvioinnin, tutkimuksen ja kehittämisen tehtävissä. Hän johtaa parhaillaan Suomen Akatemian Lasten ja nuorten hyvinvointi ja terveys (SKIDI-KIDS 2010–2013) -tutkimusohjelmaan kuuluvaa pitkittäistutkimusta koskien huostassa olleita lapsia Suomessa.

Sanna Karkulehto on Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden professori. Hän on suuntautunut erityisesti kotimaiseen kirjallisuuteen, nykykulttuurin tutkimukseen, elokuvaan sekä mediatutkimukseen. Karkulehdon kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat lisäksi queer- ja sukupuolentutkimus. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessaan Sanna Karkulehto tutkii seksuaalisuuden, väkivallan ja talouden representaatioita kotimaisessa nykykirjallisuudessa. Karkulehdon teos Seksin mediamarkkinat (Gaudeamus) ilmestyi elokuussa 2011.

Professori Jouko Korppi-Tommola on fysikaalisen kemian professori Jyväskylän yliopistossa. Korppi-Tommola sai lokakuussa 2011 Millennium-tunnustuspalkinnon yhdessä Helge Lemmetyisen kanssa aurinkokennoteknologioiden kehittämisestä. Korppi-Tommolan tutkimusryhmä on keskittynyt väriaineaurinkokennoissa (Grätzel-kenno) ja yhteyttävissä kasveissa tapahtuviin sähköisiin ilmiöihin.

Anne Kovalainen on Minna Canth -akatemiaprofessori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Kovalainen tutkii oletettua tasa-arvoa ja suomalaista taloutta sukupuolten näkökulmasta globaalissa taloudessa. Hän keskittyy sukupuolittuneisiin rakenteisiin ja prosesseihin kolmen laajan tutkimuskentän avulla: suurten yritysten ylin johto, rekrytointikäytännöt ja sukupuolen merkitys työssä eri yrityksissä ja organisaatioissa sekä julkisilla palvelualoilla toimivat uudet pienet yritykset.

Esa Riippa on taidegraafikko. Riipan monet työt ovat hiljaista surrealismia, jossa on vaikutteita japanilaisesta puupiirrostaiteesta.  Hän tekee kuitenkin syväpainografiikkaa, tyypillisesti värillisiä teoksia muutamalla eri laatalla, joissa etsaus yhdistyy akvatintaan. Aiheet ovat useimmiten maisemia, asetelmia ja kotinäkymiä, joissa on joku "jekku". Riippa sai Kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1977 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2000.

Martti Rousi on suomalainen sellisti, Turun musiikkijuhlien pitkäaikainen taiteellinen johtaja (1993–2009) ja Sibelius-Akatemian sellomusiikin professori. Sellistinä hänet tunnetaan ennen kaikkea kamarimuusikkona. Hän on ollut kysytty kamarimuusikko monilla kansainvälisillä festivaaleilla ja tehnyt monia levytyksiä. Martti Rousi voitti Turun sellokilpailun 1982 ja Indiana Universityn konserttokilpailun 1986 sekä sai 2. palkinnon kansainvälisessä Tšaikovski -kilpailussa 1986.

Akatemiatutkija Reetta Toivasen erityisalaa ovat ihmisoikeuslainsäädäntö, vähemmistöt, alkuperäiskansat, koulutus ja terrorismin torjunta. Helsingin yliopistossa työskentelevä Toivanen on ollut mukana Suomen Akatemian Globaalin hallinnan tutkimuksen huippuyksikön (2006–2011) työssä. Reetta Toivanen on hiljattain käsitellyt tutkimuksessaan mm. itsemurhaterrorismia ja sen suhdetta kansainväliseen ihmisoikeuslainsäädäntöön sekä ihmisoikeuskasvatusta ja Euroopan kansallisia vähemmistöjä. Hän on työskennellyt vanhempana tutkijana myös Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelmassa vuosina 2007–2010.

Tapahtumaviikonloppu alkaa perjantaina 16.3. klo 17 tiedekahvilalla, jossa professori Sanna Karkulehto alustaa aiheesta Seksiä, valuuttaa ja vihapuheita”.

Tapahtuman ohjelmaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa http://www.ihminenjakosmos.fi/

Viikonlopun keskusteluihin on vapaa pääsy. Konsertit ovat maksullisia. Tapahtuman musiikillisesta annista vastaavat Janne Thomsen, huilu, Irina Zahharenkova, piano sekä Martti Rousi, sello. 

 
Lisätietoja tapahtumasta: 
toimitusjohtaja Matti-Jussi Pollari
Kuhmo-talo
p. 08 615 55 450, 0400 890 304
etunimi.sukunimi@kuhmo.fi

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 09 774 88 345, 040 828 0648
etunimi.sukunimi@aka.fi

 

 

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »