Kansalaisraadeista uusi keino vahvistaa demokratiaa

06.03.12

Kansalaisraadit voisivat olla uusi keino keskustelevaan demokratiaan laajentamiseen Suomessa. Niitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kuntauudistuksessa vaikeiden ratkaisujen tekemisessä. Vaasan yliopistossa tehdään tutkimusta raadeista Suomen Akatemian rahoituksella. Hanketta johtaa professori Pirkko Vartiainen, jonka mukaan nykyiset kansanäänestykset ja kansalaiskuulemiset eivät anna ihmisille mahdollisuuksia punnittujen kansalaismielipiteiden esittämiseen. Tähän tarvitaan muita menetelmiä, joista kansalaisraati on yksi toimivuutensa jo osoittanut malli.

Kansalaisraadissa kootaan tarkkaan valikoitu joukko ihmisiä useamman päivän ajaksi pohtimaan valittua teemaa. Aiheina ovat tähän mennessä olleet esimerkiksi ikäihmisten hyvä elämä ja asuminen sekä yhteisöllisyys kouluissa. Jokainen kansalaisraati päättää työnsä julkilausumaan. Ikäihmisten raadin julkilausuma on jo saatettu sosiaali- ja terveysministeriön sekä muiden päättäjien ja asiantuntijoiden tietoon. Toiveena on, että siitä myös päästäisiin kertomaan peruspalveluministerille.

”Pyrimme tutkimushankkeessamme analysoimaan, millä tavalla aito kansalaisvaikuttaminen toimii Suomessa ja miten sitä voitaisiin kehittää tai minkälaisia malleja voitaisiin ottaa käyttöön. Raadit ovat jo levinneet muuallekin: esimerkiksi Jyväskylässä on toteutettu raateja, joissa meidän tutkijamme on ollut välittämässä tietoa toimintatavoista”, kertoo Vartiainen. Vaasan yliopistossa on jo tehty raateja varten opas.

Vartiainen kuitenkin korostaa, että kansalaisraatien tarkoitus ei ole korvata edustuksellista demokratiaa vaan tuottaa lisätietoa ja näkökulmia, miten joissakin asioissa voitaisiin edetä. Yhtenä esimerkkinä hän tuo esille, miten käyttää kuntien hupenevat varat.

”Kun juhlapuheissa puhutaan aina siitä, kuinka asiakkaita ja kansalaisia pitäisi kuulla ja heidän mielipiteitään ottaa huomioon, niin todellisuudessa Suomessa ei ole hyviä keinoja, joilla kansalaisten aidot mielipiteet saataisiin esille. Kansanäänestyksissä ja kuntakuulemisissa saadaan nopeasti suppea näkemys, mutta raadeilla pyritään tuomaan laajempi ja monipuolisempi näkökulma. Tämä sopisi asioihin, jotka puhuttavat paljon ja joihin on vaikea löytää poliittista ratkaisua.”

Hankkeesta laajempi artikkeli Suomen Akatemian populaarilla sivustolla www.tietysti.fi > Tarinoita tieteestä tai http://blog.uwasa.fi/citizensvoice/  ja http://www.uwasa.fi/citizensvoice

Lisätietoja antaa professori Pirkko Vartiainen, p. 050 5555 613, sp. etunimi.sukunimi@uwasa.fi

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 09 7748 8327
leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »