SV EN

Immunologian tutkimusta vauhditetaan kansainvälisellä yhteistyöllä

05.01.12

Suomen Akatemia, Saksan tutkimussäätiö DFG ja Kiinan kansallinen luonnontieteiden säätiö NSFC rahoittavat suomalaisten, saksalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden yhteishankkeita immunologiatutkimuksen alalla. Suomen Akatemia rahoittaa tutkimushankkeiden suomalaisia tutkijoita yhteensä runsaalla kahdella miljoonalla eurolla. Hankkeiden rahoituskausi on kolme vuotta. Tavoitteena on edistää alan tutkimuksen yhteistyötä Suomen, Saksan ja Kiinan välillä.

Suomen Akatemiasta rahoitusta saavat seuraavat tutkimushankkeet:

Sirpa Jalkasen (Turun yliopisto) johtamassa hankkeessa selvitetään solujen kulkua imuteissä ja kulun vaikutusta immunopuolustukseen. Valkosolujen kulkumekanismit verisuonissa tunnetaan hyvin, mutta niiden liikkumismolekyylit ja -mekanismit imuteissä ovat pitkälti tuntemattomia. Kuitenkin nämä mekanismit määräävät immuunivasteen määrän ja laadun, mikä on keskeistä terveyden ylläpidossa ja sairauksien synnyssä. Sen lisäksi useat syövät leviävät imuteitä pitkin. Imutiemolekyylien ilmentymisen säätely voi tarjota tulevaisuudessa uusia keinoja hillitä syöpien leviämistä ja hoitaa tulehdustauteja.

Ilkka Julkusen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja Dennis Bamfordin (Helsingin yliopisto) johtamassa tutkimuskonsortiossa tutkitaan influenssainfektioita. Influenssa on maailmanlaajuisesti merkittävä taudinaiheuttaja. Tällä hetkellä influenssainfektioita voidaan estää rokottein ja sosiaalisin eristystoimin ja tautia voidaan hoitaa antiviraalisin lääkeainein. Jotta infektioita voidaan paremmin välttää tai hoitaa tarvitaan syvällisempää tietoa influenssaviruksesta, sen lisääntymisestä ja elimistön puolustusvasteiden aktivoitumisesta. Tutkimushankkeessa pyritään saamaan uutta tietoa influenssaviruksesta ja sen geenimateriaalista sekä elimistön luontaisesta immuniteetistä. 

Marjut Roposen (Itä-Suomen yliopisto) hankkeessa  selvitetään lapsuusiän atooppiselta astmalta suojaavia immunologisia säätelymekanismeja. Aiempien tutkimusten perusteella asuminen maatilalla (Eurooppa) tai maaseudulla (Kiina) suojaa astmalta. Tavoitteena on tutkia, ovatko atooppisen astman puhkeamiselta suojaavat immuunijärjestelmän säätelymekanismit samanlaisia vai erilaisia näissä hyvin erilaisissa altistumisympäristöissä. Hanke luo vahvan perustan atooppisen astman mekanismeja selvittäville immunologisille tutkimuksille osallistuvissa maissa ja tuottaa ainutlaatuista tietoa sairastumisriskin ennaltaehkäisyyn.

Riitta Lahesmaan (Turun yliopisto) ja Harri Lähdesmäen (Aalto-yliopisto) tutkimuskonsortiossa tutkitaan immuunivasteen säätelyä ja solujen erilaistumismekanismeja MS-tautia sairastavilla. Immuunivasteen tasapainoinen säätely on edellytys terveydelle.  T-auttajasolut vastaavat immuunivasteen säätelystä ja niiden eri alalajien epätasapaino johtaa kroonisiin tulehduksellisiin ja autoimmuunisairauksiin. Säätelijä T-lymfosyytit ovat keskeisiä liiallisen immuunivasteen rauhoittajia ja niiden vajaatoiminta edistää  autoimmuunisairauksien syntyä. Hankkeessa tutkitaan näiden solujen erilaistumismekanismeja ja toimintaa MS-tautia sairastavilla ja terveillä. Tutkimuksen tuloksena on mahdollisuus ymmärtää paremmin autoimmuunisairauksien syntymekanismeja sekä saada uutta tietoa nykyistä parempien hoito- ja ehkäisykeinojen kehittämiseksi.

Nafis Rahmanin (Turun yliopisto) johtamassa hankkeessa tutkitaan eturauhassyövän kasvainimmuniteettia. Eturauhassyöpä on yksi tavallisimmista ja haitallisimmista syöpäsairauksista. Siihen sairastuu elinaikanaan kuudesosa kaikista miehistä. Perinteisten syöpähoitojen vaikutus jää erityisesti hormooneista riippumattomissa eturauhassyövissä väliaikaiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena on kehittää heikosti immunogeenisten eturauhassyöpien hoitoon uusia hoitostrategioita, jotka perustuvat ZP3-antigeenin ilmentymiseen kasvainsolujen pinnalla.

Lisätietoja:
Tiedeasiantuntija Heikki Vilen
Suomen Akatemia
p. (09) 7748 8456, heikki.vilen(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369
riitta.tirronen(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »