Eurooppalaiset rakentavat yhteisen jättiläiskaukoputken

14.06.12

Euroopan eteläinen observatorio ESO rakentaa uuden sukupolven jättiläiskaukoputken. ESOn johtokunta päätti asiasta tällä viikolla sen jälkeen kun ESOn jäsenmaat olivat ilmaisseet tukensa hankkeelle. E-ELT  (Extremely Large Telescope) kaukoputkesta tulee maailman suurin optinen/infrapunateleskooppi. Sen lähes 40-metrinen pääpeili  koostuu lukuisista osista ja se sijoitetaan Cerro Armazones -vuorelle Pohjois-Chileeen lähelle ESOn nykyistä Paranalin observatoriota.

Kaukoputken  rakentamisen hyväksyminen edellytti, että vähintään kaksi kolmasosaa jäsenmaista eli vähintään kymmenen maata äänestäisi sen puolesta. Johtokunnan kokouksessa Itävalta, Tsekki, Saksa, Alankomaat, Ruotsi ja Sveitsi äänestivät E-ELT -ohjelman aloittamisen puolesta. Belgia, Suomi, Italia ja Iso-Britannia äänestivät hankkeen puolesta sillä ehdolla, että kunkin maan viranomaiset vahvistavat päätöksen ennen seuraavaa johtokunnan kokousta. Neljän muun jäsenmaan  tavoitteena on liittyä ohjelmaan lähitulevaisuudessa.

E-ELT vie tähtitieteen tutkimuksen harppauksella eteenpäin. Uusilla havaintolaitteilla tutkijat voivat saada tietoa muun muassa maailmankaikkeuden ensimmäisten satojen miljoonien vuosien aikana vallinneesta ns. pimeästä aikakaudesta, ensimmäisten syntyneiden tähtien ominaisuuksista ja ensimmäisten galaksien muodostumisesta ja galaksien evoluutiosta. Järjestelmä on suuri harppaus maailmankaikkeuden tutkimuksessa. Teleskoopin kapasiteetti avaa uusia tutkimusalueita: se mahdollistaa esimerkiksi muiden planeettajärjestelmien yksityiskohtaisen kuvaamisen sekä varhaisen maailmankaikkeuden ominaisuuksien tutkimuksen.

ESOn tavoitteena on tehokkaiden maassa toimivien havainnointilaitteistojen suunnittelu, rakentaminen ja käyttö. Laitteistot mahdollistavat eurooppalaisten tutkijoiden kilpailukyvyn.  Järjestö myös edistää ja organisoi yhteistyötä tähtitieteen tutkimuksen alalla.

Maailman suurin silmä

Uuden teleskoopin “silmä” vastaa pinta-alaltaan lähes jääkiekkokaukaloa ja se pystyy keräämään 15 kertaa enemmän valoa kuin suurimmat nykyisistä optisista teleskoopeista. Teleskoopin innovatiivinen viisipeilinen muotoilu sisältää uutta mukautuvaa optiikkaa, joka korjaa turbulenttia ilmakehää ja tuottaa yli 5 kertaa tarkempia kuvia kuin Hubble-avaruusteleskooppi. Pääpeili tulee muodostumaan lähes tuhannesta kuusikulmaisesta segmentistä.

Uuden tutkimuslaitteistolla pyritään saavuttamaan monta merkittävää tieteellistä läpimurtoa, esimerkiksi tekemällä havaintoja muita tähtiä kiertävistä maankaltaisista planeetoista vyöhykkeillä, joissa elämä olisi mahdollista. E-ELT tulee myös tekemään “avaruusarkeologiaa” lähigalakseissa, sekä kosmologian selvittämisessä mittaamalla ensimmäisten tähtien ja galaksien ominaisuuksia ja selvittämällä pimeän aineen ja pimeän energian olemusta.

Vuonna 1962 perustettu Euroopan eteläinen observatorio on 15 jäsenmaan muodostama tähtitieteen tutkimusorganisaatio. Jäsenmaita ovat Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Espanja, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekin tasavalta ja uusimpana Brasilia, jonka jäsenyys on vielä ratifioimatta.


Lisätietoja:

Johtava tiedeasiantuntija Pentti Pulkkinen, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8342, pentti.pulkkinen(at)aka.fi

www.eso.org
http://www.eso.org/public/finland/news/eso1225/


Suomen Akatemian viestintä
Tiedotuspäällikkö Riitta Tirronen
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »