Arviointipaneeli:
Lisää kannustimia pitkäjänteiselle valta-tutkimukselle

 23.04.12

Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelman arviointipaneeli haluaa tutkijoille lisää kannustimia, jotka rohkaisisivat tutkijoita suunnittelemaan tutkimuksiaan pidemmälle aikavälille kuin vain tutkimusohjelman ajaksi. Arviointipaneelin raportti julkistettiin maanantaina 23.4.2012.

Paneelin mukaan ohjelma oli kansallisesti keskittynyt, mikä loi sille omaleimaisen luonteen verrattuna muissa Pohjoismaissa toteutettuihin vastaaviin ohjelmiin. Ohjelmassa haluttiin toteuttaa mahdollisimman monia ohjelmamuistiossa ehdotettuja aihealueita, mikä johti rahoitukseltaan varsin pieniin hankkeisiin. Tämä myös vaikeutti hankkeiden välistä verkottumista ja tutkimusyhteistyötä. Samalla ohjelma kuitenkin toteutti sille asetettua tavoitetta tuottaa laaja-alaista tutkimusta vallasta ja sen muutoksista Suomessa.

Tutkimusohjelma oli julkisuudessa hyvin esillä joidenkin hankkeiden osalta. Erityisesti pelolla johtamista käsitellyt hanke pääsi median kestosuosikiksi. Medianäkyvyyttä saivat myös energiapolitiikkaa sekä vallan sukupuolittuneisuutta tarkastelevat hankkeet. Ohjelmassa kokeiltiin myös uusia tapoja suunnata valtaa koskevaa tietoa kansalaisille. Esimerkiksi koululaisille järjestettiin tilaisuuksia eri puolilla Suomena. Ohjelman näkyvyys kokonaisuutena jäi silti yleisessä julkisuudessa vähäiseksi.

Lisätietoja Valta-ohjelman arvioinnista antavat arviointipaneelin puheenjohtaja, professori Marja Järvelä, p. 040 805 4141 tai marja.jarvela@jyu.fi ja ohjelmapäällikkö Risto Vilkko,
p. 040 777 1298 tai risto.vilkko@aka.fi.

Arviointiraportti on Akatemian julkaisut-sivulla

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 09 7748 8327
leena.vahakyla@aka.fi

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »