SV EN

Arviointi: Fysiikan tulevaisuuden alojen tutkimukselle lisää tukea

23.10.12

Fysiikan tutkimuksen taso on Suomessa varsin korkea ja tutkimuksen kenttä kattaa alan keskeiset kansainväliset tutkimusaiheet. Jatkossa tukea pitäisi osoittaa erityisesti nouseville tulevaisuuden aloille, toteaa suomalaista fysiikan tutkimusta arvioinut kansainvälinen asiantuntijapaneeli. Tänään julkistetun tieteenala-arvioinnin toteutti Suomen Akatemia.

Paneelin mukaan osassa arvioiduista yksiköistä tehdään erittäin korkeatasoista tutkimusta, ja ne ovat omalla alallaan parhaiden kansainvälisten tutkimusryhmien joukossa. Suomalaisessa fysiikan alan tutkimuksessa pitäisi kuitenkin myös pystyä uudistumaan ja löytämään uusia tutkimusaloja. 

”Tutkimusrahoittajien on tunnistettava orastavat tulevaisuuden tutkimusalat ja luotava niille kasvun mahdollisuuksia. Kansallisella tasolla Suomen pitäisi välttää lähes samanlaisen toiminnan rakentamista ja tukemista eri yksiköissä. Siihen maa on liian pieni”, paneeli toteaa.
 
Fysiikan tutkimuksen rahoitustilannetta asiantuntijat pitävät Suomessa kokonaisuudessaan varsin hyvänä. Ongelmana pidetään ulkoisen rahoituksen osuuden kasvua suhteessa budjettirahoitukseen. Yksiköt saavat suurimman osan ulkoisesta rahoituksestaan Suomen Akatemialta. Vuonna 2007 emoyliopiston tutkimusyksikölle suuntaama perusrahoitus oli keskimäärin 50 prosenttia yksikön budjetista, vuonna 2011 enää 37 prosenttia. Käytännössä tilanne on johtanut siihen, että menestyksekkäimmät  tutkimusryhmät onnistuvat saamaan hyvin kilpailtua rahoitusta, kun taas osa yksiköistä ei tahdo saada riittävästi rahaa omasta yliopistostaan eikä myöskään ulkopuolisista rahoituslähteistä. Budjettirahoituksen osuuden nostaminen mahdollistaisi paneelin mielestä rohkeammat avaukset uusilla tutkimusaloilla.

Suomalaista tutkijakoulutusjärjestelmää kiitetään arvioinnissa erinomaiseksi. Asiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan suomalaisen tutkijakoulutuksen tulevaisuudesta tutkijakoulujärjestelmän uudistuessa. He pitävät hyvänä nykyistä järjestelmää, jossa kansalliset tutkijakoulut kokoavat yhteen eri tutkimusalojen osaamista, asiantuntemusta ja resursseja useista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Tämä antaa tutkijaopiskelijoille hyvän mahdollisuuden erikoistua eri aloille.

Kansainvälisen arviointipaneelin puheenjohtajana toimi professori Christian Enss  ja jäseninä professorit Angela Bracco, Jörg Büchner, Franco Cacialli, Hans-Friedrich Graf, Ulf Karlsson, Finn Ravndal ja Clare Yu.

Tieteenala-arvioinnin kohteena oli 30 suomalaista fysiikan tutkimusyksikköä, joiden tutkimuksen laatua, tutkimusympäristöjä ja tutkimusinfrastruktuureja, rahoitusta ja tutkijankoulutusta kansainvälinen paneeli arvioi. Arviointi kattaa vuodet 2007–2011.

Arviointi on julkaistu Suomen Akatemian julkaisusarjassa ja se on saatavilla pdf-muodossa Akatemian verkkosivuilta osoitteesta www.aka.fi/julkaisusarja. Raportti on englanninkielinen.


Lisätietoja:

Johtava tiedeasiantuntija Pentti Pulkkinen, Suomen Akatemia, p. 029 533 5093, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Tiedotuspäällikkö Riitta Tirronen
p. 029 533 5118, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »