SV EN

Suomi ja USA vahvistavat yhteistyötä langattomassa tietoliikenteessä

5.10.11

Suomen Akatemia, Tekes ja Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö NSF ovat sopineet virtuaalisen instituutin perustamisesta mobiilin tiedonsiirron ongelmien ratkaisuun sekä osaamisen ja innovaatioiden kehittämiseen.

Suomalainen huippuosaaminen vakuutti tiederahoittaja NSF:n (National Science Foundation) vahvistamaan nykyistä yhteistyötä edelleen Wireless Innovation between Finland and US (WIFIUS) -virtuaali-instituutilla. Sen toimintaan kuuluu tiivis tutkimusyhteistyö, tutkijanvaihto, yhteiset tapaamiset ja yhteisten demonstraatioiden luominen. Instituutin yhteyteen rakennetaan myös opetusportaali tutkijaverkoston käyttöön.

WIFIUS on yksi kolmesta globaalista avauksesta, joiden kautta USA pyrkii kansainvälistämään omaa tutkimustaan virtuaali-instituuttimallin avulla.

Älypuhelinten, tablettien, mokkuloiden ja erityisesti niiden kautta katsottavien videoiden määrän nopea kasvu tuo suuria haasteita tietoliikenneverkoille. Käyttäjien ja muu langattoman tietoliikenteen määrän kasvu edellyttää mobiilijärjestelmiltä jopa kapasiteetin tuhatkertaistumista kymmenen vuoden kuluessa. Tämän pullonkaulan ratkaiseminen on merkittävin haaste tutkimus- ja kehitystoiminnalle lähivuosina.

Yhteisiä projekteja on käynnistymässä alkuvaiheessa kuusi. WIFIUS-instituutin toiminnan suunnittelua Suomessa koordinoi professori Matti Latva-aho Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications (CWC) -yksiköstä. Muita projekteissa mukana olevia tahoja ovat Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja VTT.

”Tekesin osalta toiminta liittyy alkuvaiheessa pääosin Trial – Kognitiivisen radion ja verkon kokeiluympäristö -ohjelmaan, mutta ei rajoitu pelkästään siihen. WIFIUS-toimintaa laajennetaan mahdollisesti myöhemmin”, sanoo ohjelman päällikkö Katja Ahola Tekesistä.

Suomen Akatemian tiedeasiantuntija Kati Sulonen on tyytyväinen konseptin nopeaan etenemiseen ja tutkijoiden suureen innostukseen. ”Odotukset uuden avauksen suhteen ovat korkealla Suomen Akatemiassa.”

”Suomesta löytyy huippuluokan mobiiliosaamista. Meillä on pitkä historia langattomien järjestelmien kehittämisessä NMT:stä aina LTE-teknologioihin. Odotamme Suomelle löytyvän huomattavia mahdollisuuksia tulevaisuuden verkkoteknologioiden kehityksessä NSF-yhteistyön kautta”, Matti Latva-aho kertoo.

Lisätietoja:

  • Tiedeasiantuntija Kati Sulonen, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8480
  • Asiantuntija Katja Ahola, Tekes, p. 010 60 55815
  • Professori Matti Latva-aho, CWC, p. (08) 553 2847
  • Wireless Innovation between Finland and US (WIFIUS)
  • WIFIUS, esittelyvideo
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »