SV EN

Suomen Akatemia perustaa Martti Ahtisaari
-akatemiaprofessuurin

9.11.11

Suomen Akatemia perustaa rauhan tutkimukseen ja kansainvälisten konfliktien hallinnan tutkimukseen keskittyvän Martti Ahtisaari -akatemiaprofessuurin. Suomen Akatemian pääjohtajan Markku Mattilan mukaan tavoitteena on tukea konfliktien ratkaisun asiantuntemusta korkeatasoisen tieteen avulla, lisätä tutkimukseen perustuvaa ymmärtämystä monimutkaisista konflikteista ja vahvistaa alan osaamista tutkijakoulutuksen kautta. 

Suomen Akatemian hallitus haluaa kunnioittaa presidentti Ahtisaaren työtä vahvistamalla tutkimusta tällä tärkeällä alueella. Presidentti Ahtisaari on toiminut menestyksellisesti erilaisten valtiollisten, etnisten ja uskonnollisten konfliktien sovittelijana.

Akatemian hallitus on nostanut aiemmin tänä vuonna kulttuurien vuoropuhelun yhdeksi ihmis- ja yhteiskunnan haasteeksi, johon kohdistetaan tutkimuspoliittista huomiota. Akatemian hallituksen mukaan historia osoittaa erilaisten kulttuurien olevan ihmiskunnan voimavara ja rikkaus, mutta samalla myös ristiriitojen ja konfliktien lähde. Globalisaation ja valtioiden välisten rajojen madaltumisen seurauksena eri kulttuurit ja niitä edustavat ihmiset ovat entistä enemmän tekemisissä keskenään. Maailmantalous ja koko globaali ajattelu rakentuu sen ajatuksen varaan, että kansat ja valtiot kykenevät toimimaan yhteistyössä.

Martti Ahtisaari -akatemiaprofessoriksi valitaan henkilö, jonka voidaan katsoa myötävaikuttavan tutkimuksen edistymiseen rauhan tutkimuksen ja kansainvälisten konfliktien hallinnassa. Tehtävä on tarkoitettu huippututkijalle määräaikaiseen täysipäiväiseen tutkimustyöhön. Akatemiaprofessori toteuttaa omaa tutkimussuunnitelmaansa, johtaa tutkimusryhmänsä työtä ja antaa ohjausta nuorille tieteenharjoittajille.

Martti Ahtisaari -akatemiaprofessorin tehtävä täytetään enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. Akatemiaprofessuuri tulee kansainväliseen hakuun. Akatemia rahoittaa tänä vuonna 41 akatemiaprofessorin tehtävää.

Lisätietoja: Pääjohtaja Markku Mattila, p. (09) 7748 8210 ja 040 0736 603

Suomen Akatemian viestintä
viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. (09) 7748 8347
etunimi(at)sukunimi.fi 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »