SV

Muistihäiriöisten vanhusten arkea helpotetaan jokapaikan tietotekniikalla

14.01.11

Eliniän piteneminen lisää muistihäiriöistä kärsivän vanhusväestön määrää huolestuttavasti lähivuosina. Kansainvälisten väestökehitysennusteiden perusteella ennakoidaan, että pelkästään muistihäiriöistä kärsivät potilaat täyttävät kaikki nykyiset sairaalat ja hoitolaitokset vuoteen 2040 mennessä. Suomessa kehitysnäkymä on EU:n huonoin, maailmanlaajuisesti arvioiden vain Japanissa tilanne on Suomeakin huonompi.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa etsitään nyt kestävää ratkaisua siihen, miten muistihäiriöistä kärsivät vanhukset voisivat tulevaisuudessa selviytyä pitempään omassa kotiympäristössään laitoshoidon sijaan. Lähtökohtana on kehittää ikääntyvän väestön asuntojen ja lähiympäristön varustusta kiinnittämällä huomiota esteettömään ja turvalliseen liikkumiseen ja opastavaan tietotekniseen varustukseen.

”Samalla kytketään koti logistisesti sekä julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin että yksityisiin hyvinvointi- ja kauppapalveluihin niin, että palvelujen saatavuus ja laatu paranevat”, sanoo tutkimusta johtava professori Petri Pulli Oulun yliopistosta.  Ikääntyvien elinympäristöön sijoitetaan älykkäitä palveluja ohjaamaan ja helpottamaan heidän arkielämäänsä sekä tukemaan turvallista avohoitoa.

Kyseessä on monitieteinen tutkimusprojekti, jossa kehitetään mobiileja läsnä-älypalveluja ja kehittyneitä käyttöliittymiä anturiverkkoa hyödyntäen. ”Palveluja kehitettäessä on pohdittava myös monia eettisiä kysymyksiä. Miten turvata ikääntyvien yksityisyydensuoja ja itsemääräämisoikeus tai ratkaista päätöksentekoon ja vastuisiin liittyvät kysymykset vanhusten asioita hoidettaessa”, Petri Pulli toteaa.

Tutkimus on nelivuotinen (2009-2012) ja se kuuluu Suomen Akatemian Jokapaikan tietotekniikka ja monimuotoinen viestintä (Motive) -tutkimusohjelmaan.

Tutkimusryhmä on monitieteellinen ja ovat mukana Oulun yliopistosta tietojenkäsittelytieteet, (prof. Petri Pulli), arkkitehtuuri (prof. Yrjö Tuppurainen) ja lääketieteen tekniikka (prof. Timo Jämsä) sekä tutkimuslaitososapuolena VTT (prof. Minna Isomursu) ja Oulun Diakonissalaitos (LT Petteri Viramo). Hankkeen tieteellisenä johtaja toimii professori Petri Pulli.


Lisätietoja:
Tieteellinen johtaja, prof. Petri Pulli, petri.pulli(at)oulu.fi,  040 500 0765
Projektipäällikkö Eeva Leinonen,  eeva.leinonen(at)oulu.fi, 049 19 847

Jokapaikan tietotekniikka ja monimuotoinen viestintä -tutkimusohjelmasta:
www.aka.fi/motive

Suomen Akatemia
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »