SV

Kulttuuriset erot näkyvät terveysteknologian käytössä

14.01.11

Suomalais-kiinalaisessa hankkeessa tutkitaan ja kehitetään tietotekniikkaan perustuvia teknologisia terveys- ja turvapalveluja ikääntyvälle väestölle. Tutkimuksessa vertaillaan terveydenhuollon palvelujen toteuttamista Suomessa ja Kiinassa ja pohditaan sitä, miten kulttuuriset tekijät vaikuttavat uuden teknologian käyttöönottoon ja soveltamiseen näissä maissa. Tutkimus on osa Suomen Akatemian Jokapaikan tietotekniikka ja monimuotoinen viestintä (Motive) -tutkimusohjelmaa.

”Suomessa terveydenhuollon haasteita tarkastellaan usein kustannus-teknologia -akselilla, kun taas Kiinassa näkökulmana on perinteisesti ollut ryhmävaikutus ja yksilön oma terveysvastuu. Kiina on mielenkiintoinen yhteistyökumppani tutkimuksessa myös siksi, että siellä on parhaillaan meneillään paljon muutoksia ja maan talouskasvu on korkealla tasolla”, projektipäällikkö Timo Korhonen perustelee tutkimusyhteistyötä.

Hankkeessa pyritään kehittämään teknisesti korkeatasoisia palveluja, jotka ovat kustannustehokkaita.  Myös palvelujen muotoiluun ja käytettävyyteen kiinnitetään huomiota. Tutkimuksessa selvitetään  kulttuuristen ja eettisten tekijöiden vaikutusta terveysteknologian hyväksyttävyyteen ja käyttöönottoon Suomessa ja Kiinassa. Kulttuuriset erot aiheuttavat haasteita palvelujen suunnittelulle, liiketoimintamalleille ja  teknologian soveltamiselle.

Motive-tutkimusohjelman UBI-SERV-tutkimushankkeessa keskiössä ovat jokapaikan tietotekniikan sovellukset käyttäjäkeskeisten palvelujen suunnittelussa. Tällaisia palveluja ovat muun muassa erilaiset monitorointipalvelut, joilla voidaan esimerkiksi muistuttaa lääkkeenotosta tai tarkkailla elintoimintoja kehoon kiinnitettävillä antureilla.  Turvapalvelujen osalta kehitetään telelääketieteen palveluja kuten automatisoituja hälytysjärjestelmiä.

Erityisesti hankkeessa keskitytään etäterveydenhoidon ja hyvinvoinnin palvelujen alueelliseen ja hoitopaikalla tapahtuvaan kehittämiseen.  Tutkimuksen painopistealueita ovat julkisten terveys- ja turvapalvelujen lisäksi 3G/4G -personoidut kotitukiasemat, keuhkoahtaumataudin hoito ja sosiaalisen median käyttö palveluissa.

Monitieteisessä UBI-SRV-tutkimushankkeessa vuosina 2009-2011 ovat mukana Aalto-yliopisto Suomesta sekä Pekingin yliopisto ja Fudan yliopisto (Shanghai) Kiinasta.

Lisätietoja:
Tieteellinen johtaja Jyri Hämäläinen, p. 050 349 3829,  jyri.hamalainen(at)tkk.fi
Projektipäällikkö Timo O. Korhonen, p. (09) 4702 2351, timo.korhonen(at)tkk.fi
Tutkimusohjelmasta: www.aka.fi/motive

Suomen Akatemia
Riitta Tirronen, tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »