SV EN

Koulu-uupumus voidaan vaihtaa innoksi

 19.04.11

Neljäsosa nuorista kokee kouluintoa viikoittain. Ammattikoululaiset kokevat lukiolaisia enemmän innostusta: lukiolaista innostusta kokee noin 20 prosenttia, kun ammattikoululaisista jopa kolmannes. Tytöt kokevat poikia enemmän innostusta koulussa. Tähän tulokseen on päätynyt professori Katariina Salmela-Aron johtama tutkimus, joka on osa Suomen Akatemian Skidi-tutkimusohjelmaa.

Salmela-Aro työryhmineen on kehittänyt luotettavan ja nopean kouluinnon itsearviointimenetelmän (niin sanottu EDA-mittari). Innostus sisältää energisyyden, sitoutumisen ja uppoutumisen koulutyöhön.

Koulu-uupumus on kuitenkin yhä tavallisempaa. Koulu-uupumus koostuu ekshaustion lisäksi kyynisestä suuntautumisesta kouluun ja riittämättömyyden tunteista opiskelijana. Philip Parker Max-Planck Instituutista ja Salmela-Aro ovat ensimmäistä kertaa maailmassa tutkineet koulu-uupumusprosesseja. FinEdu-pitkittäistutkimuksen tulokset osoittavat, että sekä ekshaustio koulutyöhön että kouluun liittyvä kyynisyys pitkään jatkuessaan johtavat riittämättömyyden tunteiden lisääntymiseen.

”Koulun on tärkeää vastata nuorten tarpeisiin, sillä riittämättömyys voi johtaa masennukseen. Tulokset myös osoittivat, että opiskelijat, joilla on lukivaikeuksia kokevat usein riittämättömyyttä, joka johtaa jatkuessaan masentuneisuuteen. Ryhmäilmiöiden tutkiminen myös osoitti, että uupuneiden ryhmiä alettiin vältellä ja eristää”, kertoo Salmela-Aro.

Salmela-Aro esittää keinoja vaihtaa uupumus innoksi:

  • Opintoja tulee ohjata kaikilla koulutusasteilla.
  • Voimavaroja ja vahvuuksia tulee korostaa.
  • Opiskelutaitoja tulee opettaa kaikilla koulutusasteilla.
  • Huolehditaan nuorten, vanhempien ja opettajien osaamisesta, jaksamisesta ja motivaatiosta
  • Edistetään yhteisöllisyyttä.

Lisätietoja antaa professori Katariina Salmela-Aro, Helsingin yliopisto p. (09)191 23255, mp. 050 415 5283 tai 050 311 2489, sp. katariina.salmela-aro(at)helsinki.fi

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. (09) 7748 8327
sp. leena.vahakyla(at)aka.fi 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »