Uusi hiirimalli selventää alkoholin vaikutuksia sikiöön


19.1.2010

Sikiön alkoholialtistus ensimmäisen raskauspuoliskon aikana saa aikaan muutoksia sikiön epigenomissa sekä geenien ilmenemisessä ja nämä muutokset säilyvät läpi hiiren elämän, osoittaa uusi hiirimalli. Osalla tutkituista hiiristä on myös tyypillisiä ihmisen fetaalialkoholisyndrooman piirteitä kuten pienikasvuisuutta sekä muutoksia kasvojen ja kallon muodossa.

Tutkimus julkaistiin tammikuun 15. päivä PLoS Genetics -lehdessä. Se on tehty yhteishankkeena Queenslandin lääketieteellisessä tutkimuslaitoksessa Australiassa, Helsingin Yliopistossa sekä Washingtonin Yliopistossa Yhdysvalloissa. Mukana hankkeessa on tutkija Nina Kaminen-Ahola, joka on saanut hanketta varten Suomen Akatemian apurahan tutkijankoulutukseen ulkomailla.

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että raskauden aikaiset ympäristötekijät voivat vaikuttaa kehittyvään sikiöön ja näin yksilön terveyteen ja hyvinvointiin koko eliniän. Esimerkiksi fetaalialkoholisyndroomassa äidin runsas raskaudenaikainen alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa lapselle kasvun hidastumista, muutoksia kasvojen ja kallon koossa ja muodossa sekä keskushermoston häiriöitä. Fetaalialkoholisyndrooman syntymekanismia ei tunneta ja siitä kärsivien lasten määrää on vaikea arvioida haastavan diagnosoinnin takia.

Uuden hiirimallin avulla pystytään kontrolloimaan sekä ympäristöä että yksilöiden välistä geneettistä vaihtelua ja sen toivotaan näin paljastavan syndroomaan johtavat muutokset molekyylitasolla. Tutkimuksen mukaan on mahdollista, että alkoholi vaikuttaa epigeneettisten muutosten kautta sikiön geenien säätelyyn. Epigeneettisillä muutoksilla tarkoitetaan muutoksia geenien ilmenemisen säätelymekanismeissa, ei itse DNA-ketjun emäsjärjestyksessä. Nämä virheelliseen geenien luentaan johtavat muutokset epigenomissa tapahtunevat jo kehityksen alkuvaiheessa ja säilynevät läpi yksilön elämän. Tutkimuksen tavoitteena on löytää mahdolliset muuttuneet epigeneettiset merkit. Näin pystyttäisiin tarkempaan ja varhaisempaan diagnosointiin ja aloittamaan riittävän ajoissa fetaalialkoholisyndroomasta kärsivien lasten kuntouttava hoito.

Lisätietoja antaa tutkija Nina Kaminen-Ahola, sp. nina.kaminen@gmail.com.

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. (09) 7748 8327
leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »