Suomen Akatemia rahoittaa kahta merkittävää tutkimuksen infrastruktuurihanketta kahdella miljoonalla eurolla

03.02.2010

Suomen Akatemia on päättänyt rahoittaa kahdella miljoonalla eurolla kahta kansallisesti merkittävää tutkimusinfrastruktuurihanketta. Kasvihuonekaasujen havainnointijärjestelmää (ICOS, Integrated Carbon Observing System) ja biotieteiden hankekokonaisuutta (EATRIS, BBMRI ja ELIXIR) rahoitetaan kumpaakin miljoonalla eurolla. Kansainvälinen paneeli arvioi hankkeet viime vuonna ja ne hyväksyttiin kansalliselle tutkimuksen infrastruktuurihankkeiden tiekartalle niiden hankkeiden joukkoon, joiden rahoituksesta tulee päättää kiireellisesti. Hankkeet ovat myös eurooppalaisella tutkimusinfrastruktuurien tiekartalla (ESFRI, European Strategy Forum on Research Infrastructures).

Pääministerin johtama Tutkimus- ja innovaationeuvosto on aset¬tanut kansallisten infrastruktuurien kehittämisen ja niiden paremman hyödyntämisen lähivuosien viiden tärkeimmän tiedepoliittisen tavoitteen joukkoon. Hyötyjinä ovat suomalaiset tutkijat ja Suomen kilpailukyky.

ICOS-hanketta koordinoivat professorit Timo Vesala ja Markku Kulmala, jotka työskentelevät Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden ja geofysiikan osastolla. Kulmala johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa kansallista tutkimuksen huippuyksikköä, joka tutkii ilmakehän koostumuksen ja ilmaston muutoksen fysiikkaa, kemiaa, biologiaa ja meteorologiaa.

ICOS on uusi kasvihuonekaasujen pitoisuuksien ja voiden tarkkaan havainnointiin ja ymmärtämiseen tähtäävä eurooppalainen tutkimusinfrastruktuurihanke. ICOS integroi yleiseurooppalaiset kasvihuonekaasujen havainnot yhdeksi yhtenäiseksi tietoaineistoksi, vastaa havaintojen laadunvalvonnasta, mittausten kehittämisestä ja tekee alan tutkimusta. 

Varsinainen ICOS ESFRI -projekti käynnistyy valmisteluhankkeen jälkeen vuonna 2012 ja jatkuu aina vuoteen 2031 asti. Tällöin infrastruktuuriverkosto mittaa operationaalisesti kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ja voita. Verkosto kattaa noin 30 ilmakehä- ja ekosysteemimittauspistettä Euroopassa.

ICOS on yksi harvoista ESFRI-hankkeista, joissa Suomi on vahvalla tietotaidollaan mukana pääkumppanina, ja jolla on erittäin hyvät mahdollisuudet saada Euroopan laajuisen ESFRI-hankkeen koordinointi Suomeen.

Biotieteiden hankekokonaisuus koostuu kolmesta ESFRI-hankkeesta: biopankkeja koskevasta BBMRI-hankkeesta (Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure), tutkimustiedon hyödyntämistä lääketieteessä koskevasta EATRIS-hankkeesta (European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine) ja bioinformatiikan ELIXIR-hankkeesta (European life science infrastructure for biological information). Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM koordinoi tätä yhteishanketta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n kanssa.

Suomen osuus Euroopan laajuisissa BBMRI, EATRIS ja ELIXIR -ESFRI -hankkeissa kohdistuu infrastruktuurin kehittämiseen, biopankeista saadun geenitiedon analysoimiseen, käsittelemiseen ja hyödyntämiseen.  Kyse on kansallisen biopankkitoiminnan pystyttämisestä sekä näyteaineistojen analyysi-infrastruktuurin ja it-ratkaisujen kehittämisestä.  Tutkimusalue on yksi suomalaisen tieteen tunnustetuista vahvuusalueista. Odotettavissa on uusia sairauden syntyä ja kehittymistä ennakoivia biomarkkereita, diagnostisia menetelmiä, tutkijoille suunnattuja palveluita ja liiketoiminta-mahdollisuuksia alan suomalaisille yrityksille.

Lisätietoja antavat johtava tiedeasiantuntija Eeva Ikonen, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8233 sekä Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja, professori Arto Mustajoki, Helsingin yliopisto, p. (09) 19122986.


Suomen Akatemian viestintä
Viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. (09) 7748 8347
maj-lis.tanner(at)aka.fi


 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »