SV EN

Virusinfektioilla ehkä vaikutusta keliakian puhkeamiseen

Uusimpien tutkimustulosten mukaan virusinfektioilla ja immuunijärjestelmällä saattaa olla vaikutusta keliakian puhkeamiseen. Suomen Akatemian Ravitsemus, elintarvikkeet ja terveys (ELVIRA) -tutkimusohjelman hankkeessa on saatu uutta tietoa keliakian perinnöllisyydestä ja löydetty taudille altistavia riskigeenejä. Tutkimuksessa todettiin, että nämä geenit liittyvät vahvasti puolustusjärjestelmän säätelyyn ja tulehdusreaktioiden syntyyn, eivät niinkään esimerkiksi gluteiinin prosessointiin ruoansulatuskanavassa.

”Osalla löydetyistä geeneistä on yhteys ihmisen immuunivasteeseen viruksia kohtaan. Tämä viittaa siihen, että virusinfektiot vaikuttavat taudin puhkeamiseen”, kertoo keliakian perinnöllisiä riskitekijöitä selvittänyt akatemiatutkija Päivi Saavalainen.

Saavalaisen mukaan keliakialle altistavat geenit ovat hyvin yleisiä normaaliväestössä ja selittävät taudin perinnöllisyydestä vain pienen osan. Alttiusgeenien tuntemus auttaa kuitenkin ymmärtämään taudin syntymekanismeja ja mahdollistaa siten uusien hoitokeinojen sekä ennaltaehkäisymenetelmien kehittämisen. Tämä on tärkeää, koska tauti on usein lähes oireeton ja voi hoitamattomana johtaa vakaviin komplikaatioihin.
Riskigeenejä on paikannettu parhaillaan mitattavien potilas- ja perheaineistojen avulla. Tutkimuksen aineisto on osa erittäin laajaa keliakian genomitutkimusta, joka koostuu tuhansista keliaakikosta ja verrokeista yhdeksästä eri väestöstä. Työ julkaistaan lähiaikoina korkeatasoisessa Nature Genetics -lehdessä.

Yleisten perinnöllisten tautien tutkimus onkin edistynyt viime vuosina paljon. Geenitutkijoiden haasteena on nyt keliakialle altistavien geenien riskitekijöiden tarkempi analysointi, sillä niiden vaikutus geenien toimintaan ja rooliin keliakian synnyssä on tärkeää selvittää.

Keliakia on gluteiinin aiheuttama ohutsuolen autoimmuunityyppinen tulehdus, jota sairastaa jopa joka sadas suomalainen. Taudissa vehnän, ohran ja rukiin gluteiini aiheuttaa ohutsuolen suolinukan vaurion, imeytymishäiriöitä ja muutoksia ruoansulatuskanavan ulkopuolisissa elimissä. Sairastumisalttius keliakialle on perinnöllinen ja lähes kaikki potilaat kantavat geenejä, joilla on keskeinen rooli taudin synnyssä. Ainoa hoitokeino on edelleen elinikäinen täysin gluteiiniton ruokavalio.

Lisätietoja antavat:
Akatemiatutkija Päivi Saavalainen, Helsingin yliopisto: p. (09) 474 25086, paivi.saavalainen@helsinki.fi
Lastentautiopin professori Markku Mäki, Tampereen yliopisto: p. (03) 3551 8400, markku.maki@uta.fi    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Suomen Akatemian viestintä
tiedotusharjoittelija Tea Kalska
p. (09) 7748 8401
tea.kalska@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »