Työskentely ulkomailla edistää tutkijanuraa terveyden tutkimuksen alalla

14.4.2010

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta on myöntänyt kymmenen uutta määrärahaa akatemiatutkijan tehtävään.  Määrärahan tavoitteena on tarjota lupaaville tutkijoille mahdollisuus täysipäiväiseen itsenäiseen tieteelliseen työskentelyyn, oman alan kehittämiseen ja kansainväliseen vuorovaikutukseen. 

Suomen tieteen tilaa ja tasoa tarkastelevassa raportissa terveyden tutkimuksen toimikunta kannustaa nuoria tutkijoita edelleen erityisesti väittelyn jälkeisen työskentelyyn ulkomailla. Työskentely tutkijana ulkomailla vaikutti merkittävästi nyt rahoitettujen akatemiatutkijan tehtävän saaneiden urakehitykseen: lähes kaikki rahoituksen saaneet tutkijat olivat työskennelleet väittelyn jälkeen ulkomaisessa yliopistossa.

Esimerkiksi FT Lauri Eklund Oulun yliopistosta on työskennellyt Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa vuosina 2002-2005. Hänen tutkimuksensa tavoitteena on ymmärtää solu- ja molekyylitason mekanismeja, jotka säätelevät kasvutekijäreseptoreiden solunsisäistä liikennettä ja soluviestinnän kohdentamista tiettyihin soluihin. Tutkimus auttaa myöhemmässä vaiheessa kehittämään uusia verisuonisairauksien hoitomuotoja.

Erikoislääkäri Katri Kaukinen on työskennellyt uransa aikana University of Southhamptonissa Englannissa. Hänen tutkimuksensa selvittää, voiko varhain aloitetulla gluteenittomalla ruokavaliohoidolla vähentää keliakiaan liittyvää sairastavuutta ja parantaa keliakian diagnostiikkaa.

Määrärahan saaneiden joukossa oli myös tutkijoita, jotka ovat tulleet Suomeen ulkomailta. Esimerkiksi Dr Jaan-Olle Andressoo on siirtynyt Helsingin yliopistoon Erasmus University Rotterdamista. Perustutkintonsa hän on suorittanut Tarton yliopistossa. Hänen tutkimusaiheensa liittyy parantumattomaan Parkinsonin tautiin, hermostorappeumasairauteen, jota sairastaa noin yksi sadasta yli 60-vuotiaasta.

Enintään viideksi vuodeksi haettavia määrärahoja oli terveyden tutkimuksen alalla jaettavana yhteensä kymmenen. Hakijoita oli 91, joista lähes puolet oli naisia. Noin kolmannes hakijoista oli ulkomaalaisia nykyisin Suomessa työskenteleviä tutkijoita.

 

Lisätietoja:
Johtava tiedeasiantuntija Saara Leppinen, p. 040 848 66 37 tai sp. saara.leppinen@aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
p. (09) 774 881
viestinta@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »