EN

Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila:

Suomen tutkimuspanoksen tulee olla vahva

14.10.2010

Suomen Akatemian tavoitteena on tutkimus- ja kehitystoiminnan tason pysyminen nykyisellään noin 4 %:ssa bruttokansantuotteesta. Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattilan mukaan Akatemia pitää myös tärkeänä, että julkisen panoksen osuus on jatkossa noin 1,2 %:n tasolla. Suomalaiset yritykset vähensivät tutkimuspanostaan viime vuonna, mutta kokonaispanos nousi julkisen rahoituksen kasvun seurauksena.  Mattila puhui tänään Suomen Akatemian tiedepoliittisia strategioita koskevassa tilaisuudessa Finlandia-talolla.

Pääjohtaja Mattilan mukaan nyt on oikea aika investoida henkiseen pääomaan ja tutkimukseen. ”Kyse on parhaasta sijoituksesta tulevaisuuteen. Huono taloudellinen kausi on oikea hetki panostaa erityisesti tutkimukseen.”

”Suomi tarvitsee tieteelliseen tutkimukseen painottuvan linjauksen innovaatiostrategian rinnalle. Kansallisen tiedestrategian laatiminen on syytä käynnistää ja mukaan tulee saada keskeiset tieteen edistämisestä vastaavat toimijat.”

Mattila korosti tieteen käsittelemien ongelmien olevan entistäkin monimutkaisempia, usein monitieteisiä. Tiede kehittyy jatkuvasti ja vaatii tekijöiltään paljon. Tieteellisen tutkimuksen tehtävät ovat mittavat ja ne ovat kasvamassa. Tutkijoilta odotetaan vastauksia useisiin ihmisten, yritysten, kansakunnan ja ihmiskunnan suuriin haasteisiin. Hänen mielestään on vaikeaa ajatella, että pystymme ratkaisemaan ympäristön, terveyden, hyvinvoinnin, teknologian ja kulttuurin suuria kysymyksiä ilman tutkijoiden tarjoamaa tietoperustaa. 

Suomessa valmistuu noin 1600 uutta tohtoria vuosittain, kun vielä parikymmentä vuotta sitten tohtoreita valmistui vuosittain noin 500. Suomessa on varsin kattava ja hyvä tohtoriohjelmien verkosto. Mattila painotti koulutettujen tutkijoiden olevan Suomelle ainutlaatuinen voimavara. Hänen mielestään tohtorikoulutuksen laatua ja sitä kautta houkuttelevuutta tulee vahvistaa edelleen.

Tohtoriohjelmien opiskelijoista noin kuudesosa on ulkomaalaisia. ”On syytä saattaa tohtoriohjelmiemme laatutaso niin korkeaksi, että Suomeen halutaan tulla”, pääjohtaja Mattila lisäsi.

”Muidenkin tieteen tekemisen edellytysten on oltava kunnossa. Yksi Suomen tiedepoliittinen tavoite tulee olla tutkimusinfrastruktuurien kehittämisohjelma. Tutkimuksen infrastruktuurit ovat sekä kansallinen resurssi että kansainvälinen keino tavoitella tieteen parasta suorituskykyä. Suomi haluaa ottaa vastuuta myös kansainvälisissä tutkimuksen infrastruktuureissa.”
 
Lisätietoja: Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila, p. 09 7748 8210, 040 073 6603. Suomen Akatemian tilaisuuden esitykset julkaistaan osoitteessa www.aka.fi/academyday

Viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. (09) 7748 8347, 040 729 6736
maj-lis.tanner(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »