Suomen Akatemian hallitus:

Suomen Akatemia vahvistaa rooliaan SHOKien rahoittajana

Helsinki 27.08.2010

Suomen Akatemian hallitus on päättänyt selkeyttää Akatemian roolia strategisten huippuosaamisen keskittymien (SHOK) rahoittajana. Rahoitusta halutaan ohjata huippuosaamisen keskittymien perustana olevan korkeatasoisen tieteellisen tutkimuksen ja tutkijakoulutuksen rahoittamiseen.  Akatemian hallituksen mukaan tieteellisen tutkimuksen pitää strategisen huippuosaamisen keskittymissä olla pitkäjänteistä ja kansainväliset mitat täyttävää. Tieteellisen tutkimuksen laadun merkitys on keskeinen innovaatioiden synnyssä ja strategisten huippuosaamisen keskittymien kehittämisessä.

Suomen Akatemian hallitus päätti kokouksessaan lisätä rahoitustaan tutkimusaloille, joita tarvitaan ihmiskunnan suurten haasteiden ratkaisemisessa. Tällaisia haasteita ovat muun muassa ilmastonmuutos, ympäristön pilaantuminen ja ikääntyminen. Suomalaisilla tutkijoilla on ongelmien ratkaisemisessa paljon annettavaa ja siksi heille on tarjottava parhaat mahdolliset edellytykset osallistua näiden alojen tutkimukseen, Akatemian hallitus linjaa. Suomalaisten tutkijoiden pitää entistä aktiivisemmin osallistua näiden alojen eurooppalaiseen tutkimusyhteistyöhön. Akatemia päättää myöhemmin syksyn aikana kohdennuksen piiriin tulevista alueista ja rahoitusmuodoista.

Tavoitteiden saavuttamiseksi Akatemia pitää välttämättömänä, että kansallisen tiedestrategian laatiminen aloitetaan mahdollisimman pian. Tiedestrategian pitäisi sisältää myös tutkimusalakohtaisia strategioita. Akatemian hallituksen mielestä esimerkiksi kahden ministeriön kautta hallinnoitava terveyden tutkimuksen kansallinen tiedestrategia on perusteltu.

Lisätietoja: Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja, Helsingin yliopiston professori Arto Mustajoki, p. 09 1912 2986, ja Suomen Akatemian pääjohtaja, professori Markku Mattila, p. 09 7748 2120.


Suomen Akatemian viestintä
viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. (09) 7748 8347, 040 729 6736
maj-lis.tanner(at)aka.fi

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »