SV EN

Suomen Akatemia rahoittaa yhdeksän uutta FiDiPro-professoria

08.06.2010

Suomen Akatemian hallitus on päättänyt rahoittaa yhdeksän uutta FiDiPro (Finland Distinguished Professor)-professuuria suomalaisiin yliopistoihin.  Nyt päättyneessä Akatemian kolmannessa FiDiPro-haussa rahoitetaan ulkomaisten huippututkijoiden työskentelyä Suomessa 10,5 miljoonalla eurolla keskimäärin viiden vuoden rahoituskauden ajan.  Uudet professorit sijoittuvat Helsingin yliopistoon, Jyväskylän yliopistoon,  Tampereen yliopistoon, Tampereen teknilliseen yliopistoon ja Turun yliopistoon.

Rahoitettavat professuurit kattavat laajasti eri tieteenalat. Hankkeissa tutkitaan muun muassa sienien vaikutusta viljelykasvien terveyteen, Lähi-idän ja lännen suhteita antiikin ajalla, kansantautien syntymekanismeja ja ilmakehän aerosolien vaikutusta ilmastonmuutokseen. Hankkeet ovat tieteellisesti korkeatasoisia ja FiDiPro-professorit kansainvälisesti erittäin hyvin verkottuneita. Hankkeille on ominaista myös monitieteinen tai tieteidenvälinen tutkimusote.

Akatemian lokakuun aiehakuun tuli 45 FiDiPro-hakemusta, joista Akatemian hallitus päätti joulukuussa pyytää varsinaiset hakemukset 28 hankkeelta. 

Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) -ohjelma on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen vuonna 2006 perustettu rahoitusohjelma, joka tarjoaa suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata ulkomaisia tai pitkään ulkomailla toimineita suomalaisia huippututkijoita määräajaksi Suomeen.  Tavoitteena on pitkäaikainen, kansainvälinen tutkimusyhteistyö, joka vahvistaa Suomen tieteellistä ja teknologista osaamista. Tekes on avannut myös nuoremmille tutkijoille suunnatun FiDiPro Fellow –rahoitusmuodon.

Tähän mennessä ohjelman kautta on tullut Suomeen 53 professoria ja 7 Tekesin rahoittamaa FiDiPro Fellow -tutkijaa. Tänään rahoitusohjelmaan valitut uudet FiDiPro-professorit aloittanevat Suomessa aikaisintaan 1.9.2010. 

Luettelo rahoitetuista FiDiPro-professoreista ja tutkimushankkeista

www.fidipro.fi

Lisätietoja:

Pääjohtaja Markku Mattila, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8210, markku.mattila (at) aka.fi
Johtava tiedeasiantuntija Hannele Kurki, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8398, hannele.kurki (at) aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Tiedotuspäällikkö Riitta Tirronen
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen (at) aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »