Suomalaisten aktivoiduttava EU:n tutkimusrahoitushauissa

16.12.2010

Suomalaistutkijat ovat menestyneet hyvin Euroopan tutkimusneuvoston rahoitushauissa. Viimeksi tänä syksynä Suomeen myönnettiin viisi merkittävää tutkimusrahoitusta nuorten tutkijoiden haussa. ”Tämä kertoo siitä, että suomalaisilla tutkijoilla on valmiuksia ja tieteellisesti merkittäviä ideoita, joilla menestytään myös Euroopan  laajuisessa tutkimusrahoituskilpailussa”, Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila sanoo.

Nyt ERC-rahoitusta saaneet tutkijat ovat menestyneet myös kansallisissa tutkimusrahoituskilpailuissa. Rahoituksen saaneilla tutkijoilla on vahva yhteys Suomen Akatemiaan, joka on rahoittanut heidän tutkimustaan muun muassa akatemiatutkijan virkojen, tutkijatohtorin projektien ja yleisten tutkimusmäärärahojen kautta. Monet heistä työskentelevät lisäksi Akatemian nimeämissä tutkimuksen huippuyksiköissä.

”Akatemia on tunnistanut ja rahoittanut lupaavia tutkijoita ja luonut heille mahdollisuuksia kehittyä menestymään eurooppalaisessa tieteen rahoituskilpailussa. Erityisesti huippuyksiköt näyttävät kasvattavan erinomaista nuorta tutkijakuntaa”, Markku Mattila sanoo.

Mattilan mukaan on kuitenkin havaittavissa, että suomalaiset tutkijat eivät vielä käytä riittävästi hyväkseen Euroopan tutkimusneuvoston tarjoamaa uutta tutkimusrahoitusmahdollisuutta. ”Meidän on mahdollista saada EU:lta huomattavasti enemmän tutkimusrahoitusta, jos tutkijat hakevat sitä jatkossa aktiivisemmin. Akatemian tavoite on, että jokainen akatemiatutkija ja tutkijatohtori hakisi ERC-rahoitusta rahoitusjaksonsa aikana.”

Mattilan mukaan haku on myös hyvä mittari nuorten tutkijoidemme tason eurooppalaisessa vertailussa. ”Euroopan tutkimusneuvosto on lisäksi saamassa EU:n budjetista lisää varoja tutkimusrahoitukseen, mikä kertoo siitä, että korkeatasoisen tieteellisen tutkimuksen merkitys on ymmärretty Euroopan tutkimusalueen vahvistamisessa tutkimus- ja innovaatiopolitiikan rinnalla.”

Euroopan tutkimusneuvostolla on kaksi rahoitusmuotoa: ERC Starting Grant nuorille, itsenäistymisvaiheessa oleville tutkijoille tarkoitettu tutkimusrahoitus ja ERC Advanced Grant jo tutkijanurallaan pitkälle edistyneille tutkijoille. Starting Grant -rahoitusmuodossa yksittäisen tutkimushankkeen rahoitus on enimmillään 1,5 miljoonaa euroa ja rahoituskausi on viisi vuotta. Rahoitus kohdistetaan yksittäisille tutkijoille, jotka kokoavat itse tutkimusryhmänsä hanketta toteuttamaan.

Euroopan tutkimusneuvosto järjesti ensimmäisen nuorille tutkijoille suunnatun rahoitushaun vuonna 2007. Silloin suomalaisiin yliopistoihin saatiin seitsemän ERC-hanketta. Lisäksi kaksi suomalaista toteuttaa tutkimustaan Isossa-Britanniassa. 

Vuonna 2008 rahoitettiin kuutta nuorta suomalaistutkijaa. Varttuneemmille tutkijoille suunnatussa  ERC Advanced Grant -haussa vuonna 2008 ERC-rahoitusta sai yhdeksän tutkimushanketta, jotka toteutetaan suomalaisissa yliopistoissa. Lisäksi yksi suomalaistutkija tekee ERC:n rahoittamaa tutkimusta Sveitsissä. Vuonna 2009 varttuneen tutkijan rahoituksen sai vain yksi suomalaistutkija.

Euroopan tutkimusneuvosto rahoittaa tutkijalähtöistä, korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Rahoitettavat hankkeet valitaan tieteellisen laadun perusteella. Rahoitusjärjestelmän tavoitteena on nostaa eurooppalaisen tutkimuksen tasoa entisestään. Samalla pyritään kehittämään Euroopan kilpailukykyä maailmanlaajuisesti. 


http://erc.europa.eu/


Lisätietoja: Pääjohtaja Markku Mattila, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8210, etunimi.sukunimi(at)aka.fi


Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
etunimi.sukunimi(at)aka.fi
 


 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »