SV EN

Suomalainen vallankäyttäjä hyvin koulutettu, pääkaupunkiseudulla asuva mies

10.9.2010

Pääsy suomalaisen yhteiskunnan huipulle on sadan viime vuoden aikana ollut varsin avointa. Suomalaisessa eliitissä on ollut paljon vaihtuvuutta, sosiaalinen liikkuvuus on ollut suurta, ja eliittiasema on vain suhteellisen harvoin periytynyt sukupolvien yli. Asiaa on tutkittu Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelmassa. Tutkimusaineisto perustuu sadan viime vuoden aikana julkaistuihin Kuka kukin on -kirjoihin.

Tällä hetkellä suomalaisen eliitin keskivertoedustaja on asiantuntijatehtävissä työskentelevä, hyvin koulutettu, pääkaupunkiseudulla asuva, suomenkielinen kolmen lapsen isä, joka harrastaa kuntoliikuntaa. ”Kun eliittiasema ei enää ole ollut juurikaan riippuvainen periytyvistä seikoista, kuten aatelisarvosta, on koulutus yleiseurooppalaiseen tapaan noussut eliittiin pääsemisen avaintekijäksi”, sanoo vanhempi tutkija Olli-Pekka Ruuskanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Naisten osuus eliitistä on kokonaisaineistossa alhainen, 12 prosenttia, mutta se on viime vuosina kasvanut selvästi. Uusimmassa aineistossa naisten osuus on jo kolmannes.

Koulutus keskeinen merkittävään asemaan nousussa

Kuka kukin on -aineisto osoittaa, että yhteiskunnallisesti merkittäviin asemiin vaadittiin korkeaa koulutusta jo varhain. Aineiston ensimmäisessä eli vuoden 1821–1878 syntyneiden sukupolvessa korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus oli yli puolet.  Lisäksi vuosisadan edetessä tulee yhä vaikeammaksi päästä korkeaan yhteiskunnalliseen asemaan vaatimattomalla koulutuksella. Kuka kukin on -aineiston nuoremmissa sukupolvissa yhdeksällä kymmenestä on korkeakoulututkinto ja kolmannes on saanut tutkijakoulutuksen eli ovat joko tohtoreita tai lisensiaatteja.

Valtarakenteiden pysyvyys Suomessa 1660–2005 -tutkimushanke yhdisti poikkeuksellisesti eri tieteenalojen näkemyksiä valtatutkimukseen. Uusinta tietotekniikkaa käyttäen luotiin laajoja sähköisiä henkilöaineistoja: 20 000 henkilötietoa sisältävä vuosina 1909–2003 julkaistuista Kuka kukin on -matrikkeleista koostettiin tietokanta, jossa on 20 000 henkilötietoa. Suomen aatelista koottiin 30 000 henkilötietoa sisältävä tietokanta.

”Tutkimusprojektissa huomattiin, kuinka antoisia tutkimuskohteita laajat henkilöiden pienoiselämänkertoihin perustuvat aineistot ovat sekä yksilöitä että ryhmiä tutkittaessa. Esille nousseita uusia tutkimuskysymyksiä ovat erilaisten matrikkelien analysointimahdollisuudet valtiohallinnon kehityksen ja ammattiryhmien laajenemisen kannalta”, Olli-Pekka Ruuskanen sanoo. ”Eri aineistojen yhdistäminen herätti uusia mielenkiintoisia historiallisia ja taloudellisia tutkimuskysymyksiä, joihin on syytä perehtyä tulevaisuudessa.”

Lisätietoja:
Olli-Pekka Ruuskanen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 040 353 8409, sp: olli-pekka.ruuskanen@hse.fi

Valta Suomessa -tutkimusohjelmasta:
Ohjelmapäällikkö Petteri Pietikäinen, Suomen Akatemia, p. 0400 362 808, petteri.pietikainen(at)aka.fi
www.aka.fi/valta

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »