EN

Suomalainen tohtoriohjelma eurooppalaiselle kärkilistalle

17.11.2010

Helsingin biotekniikan ja molekyylibiologian tohtoriohjelma GPBM on päässyt Euroopan molekyylibiologian organisaation (EMBO:n) laatimalle korkeatasoisten eurooppalaisten tohtoriohjelmien listalle. Helsingin yliopistossa toimiva GPBM-tohtoriohjelma on ainoa suomalainen listalle kutsuttu tohtoriohjelma.

EMBO:n Global Exchange -ohjelman tavoitteena on edistää tutkijanvaihtoa Euroopan ja muiden maanosien välillä ja tarjota uusia mahdollisuuksia pitkäjänteisen kansainvälisen yhteistyön kehittymiselle maailmanlaajuisesti. Ensimmäisessä vaiheessa ohjelma keskittyy bio- ja terveystieteiden tutkijoihin Intiassa, Kiinassa, Taiwanissa ja Afrikassa.

Osana toimintaansa EMBO:n Global Exchange -ohjelma esittelee merkittävimpiä bio- ja terveystieteiden tohtoriohjelmia verkkosivuillaan ja yhteisten aktiviteettien yhteydessä. Listalle on kutsuttu 24 korkeatasoista tohtorinkoulutusta tarjoavaa eurooppalaista ohjelmaa, joissa opetus ja muut toiminnot toteutetaan kokonaan englanninkielisinä.

Keskimäärin esiteltyjen tohtoriohjelmien opiskelijoista alle puolet tekee väitöskirjatyötään omassa kotimaassaan. Listan tarkoituksena on antaa esimakua eurooppalaisen tohtorinkoulutuksen korkeasta tasosta ja kansainvälisyydestä opiskelijoille, jotka harkitsevat jatko-opintoja eurooppalaisessa yliopistossa.

Kansainvälinen koulutusohjelma

GPBM on Suomen Akatemian tuella jo vuosien ajan vahvasti panostanut kansainvälisyyteen mm. rekrytoinnin ja tutkimusyhteistyön edistämisen kautta. Tohtoriohjelman opiskelijoista vuoden 2011 alussa 54 % on ulkomaalaisia ja he edustavat 16 eri kansallisuutta. GPBM on Biocentrum Helsingin tohtoriohjelma ja se koordinoidaan Helsingin yliopiston Biotekniikan Instituutista, jonka tutkijoista  noin 40 % on ulkomaalaisia.

GPBM on tohtoriohjelmana varsin laaja-alainen ja poikkitieteellinen. Väitöskirjojen aiheet noudattavat Biocentrum Helsingin bio- ja terveystieteiden osa-alueita ulottuen kasvinjalostuksesta kliiniseen lääketieteelliseen tutkimukseen.

Noin 20 opiskelijaa valitaan ohjelmaan vuosittain avoimen, kilpaillun haun kautta ilman kansallisuuteen tai syntyperään liittyviä valintakiintiöitä. Tohtorinkoulutus perustuu ensisijaisesti väitöskirjatyöhön, mutta myös tieteenalan ja työelämävalmiuksien kurssitarjonta ovat merkittävä osa koulutusta. GPBM:stä väitelleet sijoittuvat pääosin akateemiseen tutkimusympäristöön Suomessa tai ulkomailla sekä julkishallinnon vaativiin asiantuntijatehtäviin ja teollisuuden palvelukseen. 

Lisätietoja EMBO:n Global Exchange -ohjelmasta:
http://www.embo.org/programmes/global-exchange/international-phd-programmes.html

Lisätietoja:

Johtaja:
Professori Pekka Lappalainen
Biotekniikan Instituutti, HY
Puh: +358-9-191 59499
etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Tieteellinen koordinaattori:
Dos.  Erkki Raulo
Biotekniikan Instituutti, HY
Puh: +358-9-191 58753
etunimi.sukunimi@helsinki.fi

GPBM-tohtoriohjelman verkkosivut: www.biocenter.helsinki.fi/biotechgs

Suomen Akatemia vastaa tohtorikoulutusohjelmien rahoituspäätöksistä sekä niiden kehittämis- ja seurantatehtävistä.
http://www.aka.fi/fi/A/Tiedeyhteiskunnassa/Tutkijanura/Tutkijakoulut/

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »