SV EN

Siirtyykö työeläkevalta poliitikoille?

 
10.9.2010

Kiista eläkeikärajoista on osoittanut, että nykyinen eläkevalta on isojen muutosten kohteena. ”Kiistely eläkeikien nostamisesta voimistaa epäilyjä, etteivät työnantajien ja palkansaajajärjestöjen edustajat pysty enää eläkepolitiikasta sopimaan. Tällöin hallituksen ja eduskunnan valta kasvaa”,  sanoo eläkejärjestelmän ja vallan suhteita selvittäneen tutkimushankkeen johtaja Jukka Lassila.  Hanke on osa Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelmaa.

Lassilan mukaan pitkäjänteisen eläkepolitiikan kannalta vallan siirto järjestöiltä poliitikoille ei välttämättä ole hyvä asia, eivätkä ansiosidonnaisten eläkkeiden säännöt saisi vaihdella poliittisten voimasuhteiden mukaan.

”Jos järjestöjen yhteistyön muuttuminen johtaa siihen, että työeläkejärjestelmässä ei pystytä tekemään tulevaisuudessa vaadittavia päätöksiä, voi tilanne tulla otolliseksi vallan siirtymiselle. Tulevaisuudessa työ- ja kansaneläkejärjestelmät voivat jopa muuttua yhdeksi eläkejärjestelmäksi, josta päätetään eduskunnassa.”

Tänä vuonna päättyvässä hankkeessa on analysoitu eläkejärjestelmiä Suomen lisäksi myös muissa Euroopan maissa ja Kanadassa.  Lakisääteisten ansioeläkkeiden taloudellinen kestävyys on tutkijoiden mukaan parhaiten hoidettu Kanadassa ja Ruotsissa. Näissä maissa eläkepoliittista päätöksentekoa on rajoitettu automaattisilla sopeutumismekanismeilla. ”Uusia päätöksiä tarvitaan vain poikkeuksellisissa oloissa. Tästä voitaisiin ottaa oppia myös Suomessa. Kanadassa on lisäksi estetty poliitikkojen osallistuminen eläkerahastojen sijoituspäätöksiin”, Lassila sanoo.

Eläkejärjestelmä ja valta -tutkimushankkeessa keskitytään erityisesti yksityisen sektorin työeläkejärjestelmään. Valtaa tutkitaan taloudellisista, oikeudellisista, sosiaalipoliittisista ja politiikan tutkimuksen lähtökohdista. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kenellä on valtaa eläkejärjestelmässä ja millä perusteilla.Tutkimuskohteena on sekä eläkepolitiikka että eläkerahastot ja niiden sijoituspolitiikka.

Lassilan mukaan suomalainen eläkejärjestelmä on valtatutkimuksen kannalta kiinnostava kohde. ”Työmarkkinajärjestöt päättävät eläkepolitiikasta, yksityiset yhtiöt hallinnoivat lakisääteisiä eläkevaroja ja rahavarannot ovat suuria.”

Lisätietoja:
Tutkimushankkeen johtaja, tutkimusneuvonantaja Jukka Lassila, Etla, p. 09 6099 022, 050 565 0406, jukka.lassila(at)etla.fi


Valta Suomessa -tutkimusohjelmasta:
Ohjelmapäällikkö Petteri Pietikäinen, Suomen Akatemia, p. 0400 362 808, petteri.pietikainen(at)aka.fi
www.aka.fi/valta

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi


 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »