SV EN

Ilmasto- ja energiakysymyksiin vastataan pohjoismaisella tutkimusyhteistyöllä

22.11.2010

Ilmastonmuutoksen hallintaan ja tulevaisuuden energiamuotojen kehittämiseen haetaan nyt ratkaisuja myös pohjoismaisella tutkimusyhteistyöllä.  Suomalaiset tutkimusryhmät ovat vahvasti mukana Pohjoismaiden pääministerien ideoiman ns. huippututkimusaloitteen (Toppforskningsinitiativet) rahoittamissa uusissa yhteispohjoismaisissa huippuyksiköissä ja tutkimushankkeissa.

Pohjoismaisten tutkimusrahoittajien ja ministeriöiden yhteisesti rahoittama huippututkimusaloite keskittyy ilmastonmuutoksen ja energia-alan tutkimukseen. Kokonaisuus koostuu kuudesta osaohjelmasta, joista kaksi keskittyy ilmastonmuutoksen tutkimukseen ja neljä energia-alan tutkimukseen. Suomesta huippututkimusaloitetta rahoittavat Suomen Akatemia ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ilmastonmuutoksen tutkimuksen osaohjelmien teemoina ovat  ilmastonmuutoksen hallinta ja siihen sopeutuminen sekä  ilmastonmuutoksen ja kryosfäärin välinen vuorovaikutus. Kryosfääri tarkoittaa niitä maapallon alueita, joissa vesi on kiinteässä olomuodossa. Se on vallitseva piirre arktisilla ja subarktisilla alueilla ja kattaa suuren osan Pohjolasta.

Ilmastonmuutoksen hallinnan ja sopeutumisen osaohjelmassa rahoitetaan  kolmea uutta pohjoismaista huippuyksikköä , joista yhtä johtaa Lauri Oksanen Turun yliopistosta ja Finnmark University Collegesta (Norja). Oksasen johtamassa hankkeessa tutkitaan sitä, miten tundra pystytään säilyttämään lämpenevässä ilmastossa. Lisäksi huippuyksikössä on mukana tutkimusryhmiä Turun ja Lapin yliopistoista sekä Ilmatieteen laitoksesta. Näitä ryhmiä johtavat Pekka Niemelä (TY), Bruce Forbes (Lapin yliopisto), Jouni Pulliainen (IL), Erkki Korpimäki (TY) ja Jukka Käyhkö (TY).

Uudessa huippuyksikössä ilmastonmuutoksen vaikutuksista meriekosysteemeihin ja resurssitalouteen osallistuu tutkimusryhmiä Suomesta. Ryhmiä johtavat Erik Bonsdorff (Åbo Akademi) ja Marko Lindroos (Helsingin yliopisto). Pohjoismaisen strategisen sopeutumistutkimuksen huippuyksikössä on mukana Lasse Peltosen tutkimusryhmä Aalto-yliopistosta.

Ilmastonmuutoksen ja kryosfäärin välisen vuorovaikutuksen osaohjelmassa rahoitetaan niin ikään kolmea uutta pohjoismaista huippuyksikköä, joista yhtä johtaa Markku Kulmala Helsingin yliopistosta. Hänen johtamassaan hankkeessa tutkitaan aerosolien ja mustan hiilen vaikutuksia ilmastoon ja kryosfääriin.

Tutkimuksessa on mukana ryhmiä Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista sekä Ilmatieteen laitoksesta. Näitä ryhmiä johtavat Kulmalan lisäksi Ari Laaksonen (Itä-Suomen yliopisto) ja Gerrit de Leeuw (IL).

Muissa ilmastonmuutos - kryosfääri -huippuyksiköissä tutkitaan jäätiköiden tilaa ja ikiroudan muutoksia. Jäätiköiden tila -tutkimuksessa ryhmiä johtavat Thomas Zwinger (CSC - Tieteen tietotekniikan keskus), Heikki Järvinen (IL) ja John Moore (Arktinen Keskus/Lapin yliopisto) ja ikiroudan muutoksia -osiossa Pertti Martikainen (Itä-Suomen yliopisto) ja Timo Vesala (Helsingin yliopisto).

Energiatehokkuutta, biopolttoaineita ja tuulivoimaa

Energiatutkimuksen osaohjelmissa tutkitaan energiatehokkuuden kehittämistä nanoteknologian avulla, tuulivoiman käytön edistämistä ja kestäviä biopolttoaineita.

Energiatehokkuutta edistävässä kokonaisuudessa kehitetään mm. ympäristöystävällisiä, paperiin pohjautuvia akkuja ja sähköä tehokkaasti johtavia nanopinnoitteita. Näissä hankkeissa Suomesta  ovat mukana VTT:stä Maria Smolander  ja Lasse Makkonen sekä Aalto-yliopistosta Harri Lipsanen.

VTT on mukana myös biopolttoaineiden osaohjelman hankkeissa. Samoin suomalaiset VTT ja Cleen-SHOK osallistuvat myös yhteen tuulivoimaa tutkivan osaohjelman hankkeeseen, jossa pyritään kehittämään tuulen, aaltojen ja jäätymisen ennustamista tuulivoiman käytön kannalta. Lisäksi yhdessä osaohjelmassa perehdytään hiilidioksidipäästöjen talteenottoon ja varastointiin.


http://www.toppforskningsinitiativet.org/en


Suomen Akatemia rahoittaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Kaiken kaikkiaan Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta yli 300 miljoonalla eurolla vuosittain.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Paavo-Petri Ahonen (ilmastonmuutoksen hallinta ja sopeutuminen), Suomen Akatemia,
p.040 189 6233, paavo-petri.ahonen(at)aka.fi

Tiedeasiantuntija Harri Hautala (ilmastonmuutos ja kryosfääri), Suomen Akatemia, p. 040 180 4382, harri.hautala(at)aka.fi

Ohjelmapäällikkö Anssi Mälkki (energiatehokkuus ja nanoteknologia), Suomen Akatemia, p.  040 702 7921, anssi.malkki(at)aka.fi


Suomen Akatemia
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »