SV EN

Henkilökohtainen lääketiede avaa tietä yksilöllisille hoidoille

18.11.2010

Henkilökohtaisen lääketieteen käytännöistä ja teknologioista odotetaan ratkaisua monien vakavien sairauksien kuten syövän tehokkaampaan hoitoon. Henkilökohtaisessa lääketieteessä yhdistetään potilaan perimästä saatua tietoa ja taudin molekyylitason informaatiota hoidon yksilölliseen räätälöintiin.

Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM on yhdessä FiDiPro-professori Jonathan Knowlesin kanssa tehnyt suunnitelman henkilökohtaisen lääketieteen käytön edistämiseksi sairauksien hoidossa. ”Tavoitteena on nostaa suomalainen tutkimus tällä alalla maailman kärkeen ja edistää henkilökohtaisen lääketieteen soveltamista käytännön potilastyöhön”, sanoo Suomen molekyylilääketieteen instituutin johtaja, professori Olli Kallioniemi.

Henkilökohtaisen lääketieteen soveltaminen käytännön potilastyöhön edellyttää laaja-alaista yhteistyötä yhteiskunnassa muun muassa potilasorganisaatioiden, lääkäreiden, terveydenhuoltoa rahoittavien tahojen, tutkijoiden, yritysten ja viranomaisten välillä. ”Toivomme, että uusi tutkimustieto ja kehityssuunta ohjaisi potilaiden hoitoa tulevaisuudessa yksilöllisempään suuntaan”, Kallioniemi sanoo.

Henkilökohtaisesta lääketieteestä odotetaan ratkaisuja siihen, minkälaiset erilaiset hoitomuodot ja lääkkeet sopivat kullekin potilaalle. Tällä hetkellä ongelmana on muun muassa se, että sairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet eivät välttämättä ole tehokkaita kaikilla potilailla tai ne aiheuttavat joillakin potilailla ikäviä sivuvaikutuksia.

”Esimerkiksi syövän erilaiset muodot pitää pystyä analysoimaan entistä tarkemmin, jotta niiden hoitamiseksi voidaan kehittää turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä. Myös yksittäiset potilaat pitää tuntea nykyistä paremmin, jotta hoito pystytään suunnittelemaan juuri hänelle sopivaksi”, FiDiPro-professori (Finland Distinguished Professor) Jonathan Knowles tiivistää. Hän työskentelee FIMM:ssä 2010-2014 Tekesin rahoittamana FiDiProna. FiDiPro-ohjelma on Suomen Akatemian ja Tekesin rahoitusohjelma kansainvälisten huippututkijoiden palkkaamisesta Suomeen.

Parhaillaan Helsingin yliopistollisen sairaalan veritautien osaston lääkäreiden ja FIMM:n tutkijoiden yhteistyönä on meneillään tutkimushanke, jossa käytetään henkilökohtaisen lääketieteen menetelmiä optimaalisen hoidon löytämiseksi leukemiapotilaille. Tässä hankkeessa ovat mukana ylilääkäri, professori Kimmo Porkka HUS:sta ja professorit Olli Kallioniemi ja Jonathan Knowles FIMM:stä.

FiDiPro-professori Jonathan Knowles on henkilökohtaisen lääketieteen pioneereja ja hänellä on yli 20 vuoden kokemus kansainvälisten lääke- ja bioteknologiayritysten johtotehtävistä. Professori Olli Kallioniemi on kehittänyt laajaan käyttöön tulleita menetelmiä, joiden avulla geenitieto saadaan nopeasti ja tehokkaasti hyödynnettyä sairauksien diagnostiikassa ja hoidossa. Hän on Suomen molekyylilääketieteen instituutin johtaja.

Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma kansainvälisten huippututkijoiden palkkaamiseksi Suomeen. Tähän mennessä ohjelmassa on rahoitettu yli 60 huippututkijaa.

Katso professori Olli Kallioniemen ja Jonathan Knowlesin haastattelu Akatemian videokirjaston sivulta: Tiedeaamiainen 18.11.2010

Lisätietoja:

Professori Olli Kallioniemi, Suomen molekyylilääketieteen instituutti, p. 050 546 8790 (sihteerille), olli.kallioniemi(at)fimm.fi

Professori Jonathan Knowles, Suomen molekyylilääketieteen instituutti, jonathan.knowles(at)fimm.fi

FiDiPro-ohjelmasta www.fidipro.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

 

 


 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »