Härkäpavun virus voi auttaa lääkkeiden kohdentamisessa

18.5.2010

Yksittäisistä härkäpavun kloroosiläikkäviruksista voidaan tulevaisuudessa rakentaa esimerkiksi hyvin määriteltyjä magneettisia materiaaleja tai parantaa lääkkeiden kohdistumista ja vapautumista. Tutkijat Mauri Kostiainen ja Roeland Nolte Nijmegenin yliopistossa Alankomaissa ovat esittäneet, miten yksittäisistä härkäpavun kloroosiläikkäviruksista (CCMV) voidaan koota ja hajottaa hyvin määriteltyjä, noin mikrometrin kokoisia komplekseja. CCMV-viruksen erikoisuutena on, että sen sisään voidaan pakata erilaisia yhdisteitä, esimerkiksi entsyymejä tai lääkeaineita ja täten vaikuttaa niiden ominaisuuksiin.

Viruskompleksit voidaan muodostaa käyttämällä valolle herkkiä molekyylejä, jotka pystyvät sitoutumaan virusten pintaan monivalenssisilla ionisilla vuorovaikutuksilla ja täten toimimaan 
eräänlaisena ”molekyyliliimana” virusten välillä. Kompleksien hajotus puolestaan perustuu optiseen ärsykkeeseen, joka kykenee hajottamaan viruksia toisissaan kiinni pitävät molekyylit ja täten vapauttamaan virukset.

Menetelmä ei rajoitu ainoastaan viruksiin sillä myös muita proteiinihäkkejä, esimerkiksi magneettisilla nanopartikkeleilla täytettyjä ferritiinejä, voidaan kontrolloida samalla tavalla.

Mauri Kostiainen työskentelee tutkijatohtorina Roeland Nolten ja Jeroen Cornelissenin tutkimusryhmässä Nijmegenissä. Tutkimustyö kohdistuu biomolekulaariseen nanoteknologiaan, erityisesti virusten ohjattuun itsejärjestymiseen. Hän on saanut Suomen Akatemialta Tutkijankoulutus ja tutkijoiden työskentely ulkomailla -rahoituksen.

Mauri Kostiainen väitteli vuonna 2008 teknillisestä korkeakoulusta, jossa työn valvojana toimi professori Olli Ikkala. Väitöskirja palkittiin TKK:lla vuoden 2008 parhaana.

Artikkeli löytyy Nature Chemistry -lehden verkkoversiosta Mauri A. Kostiainen et al. Nature Chemistry, Toukokuu 2010 (Julkaistu verkossa 21.3.2010, doi: 10.1038/nchem.592, 
http://www.nature.com/nchem/journal/vaop/ncurrent/abs/nchem.592.html)
Se on julkaistu painetun lehden toukokuun numerossa.

Lisätietoja antaa Mauri Kostiainen, p. +31 (0)24 36 52174, sp. m.kostiainen@science.ru.nl

internet: www.orgchem.science.ru.nl

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. (09) 7748 8327
sp. leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »