EN

Akatemiaprofessori Ilkka Hanskille eurooppalainen tiedepalkinto

17.11.2010

Akatemiaprofessori Ilkka Hanskille on myönnetty eurooppalainen Latsis Prize -tiedepalkinto hänen ansioistaan biodiversiteetin ja erityisesti metapopulaatiobiologian tutkimuksessa. Latsis Prize (the European Latsis Prize) -tiedepalkinto on arvoltaan 100 000 Sveitsin frangia (74 000 euroa).

Palkinnon on perustanut Genevessä sijaitseva Latsis-säätiö ja sen myöntää Euroopan tiedesäätiö ESF. Palkinto myönnetään vuosittain tutkijalle tai tutkimusryhmälle, joka on palkintolautakunnan arvion mukaan eniten edistänyt oman alansa tutkimusta Euroopassa.

Helsingin yliopistossa työskentelevän Ilkka Hanskin (s. 1953) tutkimusaloja ovat ekologia ja metapopulaatiobiologia. Hänet tunnetaan kansainvälisesti uraauurtavista tutkimuksistaan, jotka ovat monella tapaa muuttaneet koko tutkimusalan ajattelutapaa ja tehneet metapopulaatiobiologiasta yhden populaatiobiologian merkittävistä osa-alueista.  Hanski on yksi tieteellisesti ansioituneimmista ekologeista maailmassa, ja hänen johtamansa Metapopulaatiobiologian tutkimusryhmä kuuluu korkeatasoisimpien teoreettisen ja kokeellisen populaatiobiologian tutkimuskeskuksiin kansainvälisesti. Metapopulaatiobiologian tutkimusryhmä on Suomen Akatemian nimeämä huippuyksikkö.

Akatemiaprofessori Hanski tunnetaan parhaiten Ahvenanmaalla lähes 20 vuoden ajan tekemistään täpläverkkoperhostutkimuksista, joista on tullut tärkeä mallilaji populaatiobiologian tutkimukseen.

”Täpläverkkoperhostutkimuksen avulla on saatu vastauksia moniin tärkeisiin ja kiinnostaviin tutkimuskysymyksiin. Olemme käyttäneet täpläverkkoperhosta mallilajina, jonka avulla on tutkittu  pirstoutuneen elinympäristön vaikutuksia lajien kannanvaihteluun ja mikroevoluutioon”, Ilkka Hanski kertoo. ”Olemme saaneet uutta tietoa siitä, miten ja miksi lajit kuolevat paikallisesti sukupuuttoon tai toisaalta mikä auttaa niitä selviytymään pirstoutuneessa ympäristössä. Metapopulaatiomallinnuksella voidaan esimerkiksi selvittää sitä, mikä on kriittinen elinympäristön pirstoutumisaste, jonka jälkeen laji ei enää selviydy pitkän päälle.”

Latsis Prize -tiedepalkinto jaetaan tieteellisistä ansioista. Palkintoperusteissa painotetaan myös tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Palkintoehdokkaat arvioi eturivin tutkijoista koottu kansainvälinen paneeli.

”Asiantuntijapaneeli korosti perusteluissaan Ilkka Hanskin innovatiivisia ja uraauurtavia teorioita, jotka ovat olennaisesti vaikuttaneet metapopulaatiobiologian kehittymiseen merkittäväksi tutkimusalaksi”, Euroopan tiedesäätiön pääjohtaja, professori Marja Makarow sanoo. ” Metapopulaatiotutkimus voi tarjota vastauksia keskeisiin elinympäristöjen hallintaan ja luonnonsuojeluun liittyviin kysymyksiin. Tämä on ratkaisevan tärkeää kun yhä suurempi osa elinympäristöistä on pirstoutunut ja ihmisten ja luonnon tarpeita on sovitettava yhteen.”

Ilkka Hanski suoritti tohtorin tutkinnon Oxfordin yliopistossa vuonna 1979 ja on toiminut vt. eläintieteen professorina Helsingin yliopistossa (1988-1991), eläintieteen professorina (1993-) ja Suomen Akatemian akatemiaprofessorina (1996-).  Hän on Royal Societyn, Yhdysvaltain tiedeakatemian, Ruotsin tiedeakatemian ja kuuden muun tiedeakatemian jäsen. Ilkka Hanski on aiemmin palkittu useilla tiedepalkinnoilla: mm. Suomen tiedepalkinto (2007), Balzan Prize for Ecological Science(2000) ja President’s Gold Medal of the British Ecological Society(1999) -palkinnot.

Lisätietoja palkinnosta
www.esf.org/latsis

Euroopan tiedesäätiö ESF edistää eurooppalaista tiedettä ja perustutkimusta kokoamalla yhteen eri maiden tutkijoita, järjestämällä tutkimusohjelmia, tutkimusverkostoja, tutkivia työpajoja ja konferensseja sekä käsittelemällä asioita, joilla on strategista merkitystä Euroopan tiedepolitiikassa. Aloitteet tulevat sekä tutkijakunnasta että jäsenorganisaatioilta.  Jäsenorganisaatiot ovat pääasiassa jäsenmaiden tieteellistä perustutkimusta rahoittavia elimiä. ESF:n päämaja sijaitsee Strasbourgissa Ranskassa.
www.esf.org

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski, Helsingin yliopisto, p. (09) 191 577 45, ilkka.hanski(at)helsinki.fi

Kuva: Tapio Vanhatalo

 

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
riitta.tirronen(at)aka.fi

 

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »