Suomen Akatemia palkitsi kaksi lupaavaa tutkijaa

10.11.2005

Tunnustusta eliöiden metayhteisöjen tutkijalle, kannustuspalkinto biologisen fysiikan tutkijalle
 
Suomen Akatemia palkitsi torstaina 10.11.2005 lupaavia, urallaan dynaamisessa vaiheessa olevia tutkijoita. Palkinnot myönnettiin kolmatta kertaa. Akatemian tavoitteena on palkitsemisella antaa tunnustusta ja kannustusta tutkijoille sekä kiinnittää huomiota Akatemian tärkeinä pitämiin tavoitteisiin.
 
Tunnustuspalkinto myönnetään tutkijalle, joka on merkittävällä tavalla tehnyt tutkimusta ja tutkijan työtä tunnetuksi, lisännyt toiminnallaan kiinnostusta tiedettä kohtaan ja osallistunut tutkijana yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kannustuspalkinnon saa tutkija, joka on työssään osoittanut poikkeuksellista luovuutta, ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta. Palkinto voidaan myöntää rohkeasta tai omaperäisestä uudesta tutkimusideasta, ennakkoluulottomasta tieteellisten rajojen ylittämisestä tai valmiudesta tutkimuksellisen riskin ottamiseen.
 
Palkittavat henkilöt voivat olla akatemiatutkijan virassa tai työskennellä Akatemian rahoittamina tutkijatohtoreina. Palkittavia harkittaessa otetaan huomioon kaikki tieteenalat, ja palkittavista päättää Suomen Akatemian hallitus tieteellisten toimikuntien esityksestä. Tunnustus- ja kannustuspalkinnot eivät ole rahapalkintoja.
 
Tänä vuonna tunnustuspalkinto myönnetään akatemiatutkija Tomas Roslinille. Hän on ekologi, joka tutkii miten maiseman rakenne vaikuttaa paikallisten eliöyhteisöjen rakenteeseen. Roslin on aktiivinen tieteen yleistajuistaja ja tiedeviestijä, joka on mm. käyttänyt vapaaehtoisia maallikoita laajojen tutkimusaineistojen keräämiseen. Kannustuspalkinnon saa akatemiatutkija Ilpo Vattulainen, jonka tutkimusaihe on biologisten systeemien fysiikka. Hän soveltaa tutkimuksessaan tilastollisen fysiikan ideoita ja menetelmiä monimutkaisten järjestelmien ymmärtämiseen. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää mm. lääkeaineiden siirtomenetelmien kehittämisessä.
 
Tunnustus- ja kannustuspalkinnot jaettiin torstai-iltana Suomen Akatemian Tiedegaalassa Helsingissä. Palkintoesine on Mika Natrin pienoisveistos "Polku".
 
Lisätietoja antaa ylijohtaja Juha Sarkio, p. (09) 7748 8230, etunimi.sukunimi@aka.fi.
Kuvia ja videomateriaalia palkituista saa viestintäassistentti Anita Westerbackilta, p. (09) 7748 8306 tai etunimi.sukunimi@aka.fi.
 
Suomen Akatemian viestintä
Tiedottaja Riitta Tirronen
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724, etunimi.sukunimi@aka.fi

Viimeksi muokattu 19.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »