Akatemia palkitsi lupaavia tutkijoita

17.11.2003

18.11.2003

Ensimmäiset tunnustus- ja kannustuspalkinnot jaettiin

Suomen Akatemia palkitsi lupaavia tutkijoita

Suomen Akatemia on tänään tiistaina palkinnut lupaavia, urallaan dynaamisessa vaiheessa olevia tutkijoita. Palkinnot myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Akatemian tavoitteena on palkitsemisella antaa tunnustusta ja kannustusta tutkijoille sekä kiinnittää huomiota Akatemian tärkeinä pitämiin tavoitteisiin.

Tunnustuspalkinto myönnetään tutkijalle, joka on merkittävällä tavalla tehnyt tutkimusta ja tutkijan työtä tunnetuksi, lisännyt toiminnallaan kiinnostusta tiedettä kohtaan ja osallistunut tutkijana yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kannustuspalkinnon saa tutkija, joka on työssään osoittanut poikkeuksellista luovuutta, ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta. Palkinto voidaan myöntää rohkeasta tai omaperäisestä uudesta tutkimusideasta, ennakkoluulottomasta tieteellisten rajojen ylittämisestä tai valmiudesta tutkimuksellisen riskin ottamiseen.

Palkittavat henkilöt voivat olla akatemiatutkijan virassa tai työskennellä Akatemian rahoittamina tutkijatohtoreina. Palkittavia harkittaessa otetaan huomioon kaikki tieteenalat ja palkittavista päättää Suomen Akatemian hallitus tieteellisten toimikuntien esityksestä. Tunnustus- ja kannustuspalkinnot eivät ole rahapalkintoja.

Suomen Akatemian ensimmäinen tunnustuspalkinto myönnettiin dosentti, VTT Jari Ehrnroothille (akatemiatutkija 1.8.2003 asti). Helsingin yliopistossa tutkijana työskentelevä Ehrnrooth yhdistää työssään monipuolisesti sosiologiaa, aate- ja kulttuurihistoriaa, kirjallisuudentutkimusta ja filosofiaa. Ehrnroothin palkitsemista perustellaan seuraavasti:

"Jari Ehrnrooth liikkuu tutkijana rajapinnalla monessakin mielessä. Hänen tutkimuksissaan yhdistyvät asiantuntevalla tavalla monien eri tieteenalojen oppineisuus ja ongelmanasettelu. Monitieteistä lähestymistapaansa Ehrnrooth on soveltanut ansiokkaasti tavoittamattoman dialektiikkaa koskevassa tutkimushankkeessa. Vakiintuneita käsityksiä rohkeasti kyseenalaistaen hän on luodannut eurooppalaisen kulttuurin ja ajatusmaailman vaikeasti tavoitettavia ydinkysymyksiä."

"Ehrnroothille luonteenomaisin ilmaisumuoto on tieteellinen tai intellektuaalinen essee. Hän on tieteellisen esitystavan lisäksi edennyt rohkeasti taiteen alueelle. Hän on osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Ehrnrooth ei ole yhteiskunnallisena keskustelijana populisti, vaan hänen kannanotoilleen on ollut leimallista korkea intellektuaalinen taso ja moraalinen vastuullisuus."

Suomen Akatemian kannustuspalkinto on myönnetty akatemiatutkija, FT Johanna Mappesille. Mappesin tieteenala on evoluutioekologia ja hän työskentelee Jyväskylän yliopistossa. Johanna Mappesin palkitsemista perustellaan seuraavasti:

"Johanna Mappes yhteistyökumppaneineen on kehittänyt uuden lähestymistavan varoitussignaalien tutkimukseen. Novel world –keinomaailmassa koe-eläin joutuu kohtaamaan signaaleja ja saaliita, joita ei ole olemassa tässä maailmassa ja joita se ei ole kohdannut aiemmin. Näin voidaan poistaa saaliista saalistajan tieto, jonka se olisi voinut saada joko oppimisen tai geneettisen perimän kautta.

Johanna Mappesin tutkimusryhmän menetelmä on saanut laajaa kansainvälistä tunnustusta evoluutiotutkimuksessa ja se on auttanut ratkaisemaan aihealueen vanhoja tärkeitä kysymyksiä. Uusi koetekniikka yhdistyneenä selkeästi muotoiltuihin tutkimuskysymyksiin on antanut uusia, kiehtovia tuloksia saaliiden varoitusvärien evoluutiosta."

Tunnustus- ja kannustuspalkinnot jaettiin tiistai-iltana Suomen Akatemian Tiedegaalassa Helsingissä. Palkintoesine on viime keväänä järjestetyn taidekilpailun voittanut Mika Natrin pienoisveistos "Polku".

Lisätietoja:
- Suomen Akatemia, ylijohtaja Juha Sarkio, p. (09) 7748 8230, juha.sarkio@aka.fi 
- Kuvat palkituista tutkijoista saatavilla sähköisessä muodossa pyynnöstä Suomen Akatemia, Marjo Aaltomaa, p. (09) 774 88346 tai marjo.aaltomaa@aka.fi.


Suomen Akatemian viestintä
Tiedottaja Riitta Tirronen
Vilhonvuorenkatu 6
PL 99, 00501 Helsinki
p. (09) 774 88369
riitta.tirronen@aka.fi

Viimeksi muokattu 19.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »