EN
Italian korkein tiedepalkinto akatemiaprofessori Kari Alitalolle

Italian korkein tiedepalkinto akatemiaprofessori Kari Alitalolle

20.6.2019

Italian vanhin tiedeakatemia Accademia Nazionale dei Lincei on myöntänyt viiden vuoden välein myönnettävän kansainvälisen "Antonio Feltrinelli"-palkinnon akatemiaprofessori Kari Alitalolle. Lääketieteellisistä ansioista myönnettävän palkinnon arvo on 250 000 euroa, ja se myönnettiin Alitalolle hänen edistyksellisestä syöpätutkimuksestaan.

Länsimaissa syöpä ja sydän- ja verisuonitaudit ovat suurimpia kuolinsyitä. Yhä useampi aikuinen saa elämänsä aikana syöpädiagnoosin, ja siksi syöpätutkimus ja uudet, tarkemmin kohdennetut hoitokeinot ovat tärkeitä taistelussa syöpää vastaan.

Akatemiaprofessori Kari Alitalo johtaa Helsingin yliopistossa translationaalisen syöpätutkimuksen tutkimusohjelmaa ja Suomen Akatemian Translationaalisen syöpäbiologian huippuyksikköä sekä toimii uuden iCAN-lippulaivan tieteellisenä johtajana. Johtamassaan Wihurin tutkimuslaitoksessa akatemiaprofessori Alitalo käyttää veri-, imusuoni- ja kantasoluteknologiaa sydän-, verisuoni- ja useiden muiden sairauksien parempien hoitomuotojen etsimiseen.

Yksi tärkeä Alitalon ryhmän tutkimuskohde on imusuonisto, jonka ryhmän tutkijat muutamia vuosia sitten osoittivat ympäröivän myös keskushermostoa. Imusuonisto on mukana monien sairauksien synnyssä. Imusuonilla on erityisen suuri merkitys elimistön immuunivasteen muodostumisessa ja useiden syöpäkasvainten etäpesäkkeiden leviämisessä elimistöön. Ryhmä on onnistunut kokeellisesti vähentämään etäpesäkkeiden syntymistä imusolmukkeisiin. Toisaalta tutkimusryhmän eristämät kasvutekijät tarjoavat mahdollisuuden kasvattaa uusia imusuonia vaurioituneiden tilalle tai esimerkiksi lisätä sepelvaltimosuonia sydämessä. Kari Alitalo on yksi maailman johtavista veri- ja imusuonten tutkijoista.

Accademia Nazionale dei Lincei on Italian vanhin, vuonna 1603 perustettu tiedeakatemia. Akatemia sijaitsee Roomassa ja se on nimetty ilveksen mukaan, jonka tarkka näkö kuvastaa tieteen havainnoinnin tarkkuutta. Virallisen tiedeakatemian aseman se sai 1871.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote
Kuva: Linda Tammisto

 

Viimeksi muokattu 24.6.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »