SV EN
Syyskuun haku avautuu 10.9. – Ask & Apply -kiertueella ja verkkosivuilla kerrotaan uudistuksista

Syyskuun haku avautuu 10.9. – Ask & Apply -kiertueella ja verkkosivuilla kerrotaan uudistuksista

22.8.2018

Suomen Akatemian syyskuun haun perusteella myönnetään merkittävin osa Akatemian vuosittaisesta tutkimusrahoituksesta. Syyskuussa haetaan henkilökohtaisia rahoituksia eli tutkijatohtorin ja akatemiatutkijan rahoitusta sekä tutkimusryhmille tarkoitettua akatemiahankerahoitusta. Tämä tarkoittaa monelle tutkijalle huolellista hakuvalmistelua heti akateemisen työvuoden alussa. Akatemialle hakujen keskittäminen mahdollistaa resurssien optimoinnin ja rahoitetun tutkimuksen laadun takaavan kansainvälisen vertaisarvioinnin toteuttamisen.

Rahoitushaun palvelut ovat uudistuneet Akatemiassa ja kokonaisuutta vetää tiedeasianneuvos Tiina Petänen.

”Pyysimme viime vuonna hakijoiltamme kehittämisehdotuksia hakuprosessiin liittyen. Saamamme palautteen perusteella olemme muuttaneet joitakin toimintoja tähän syyskuun hakuun ja osa muutoksista on työn alla tuleviin hakuihin. Tätä vuoropuhelua hakijoiden kanssa on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa”, kertoo Petänen.

Viime vuosina syyskuun hakuaika on vakiintunut noin kolmeksi viikoksi. Tänä vuonna haku on avoinna 10.9.–1.10. Aiempien vuosien perusteella suurin osa hakemuksista jätetään viimeisen viikon aikana, mutta Petäsen mukaan hakuajassa on otettu huomioon verkkoasiointiin eli SARA-järjestelmään tehtyihin muutoksiin perehtymiseen tarvittava aika.

Tutkimussuunnitelma tulee osaksi hakemusta verkkoasioinnissa

SARA-järjestelmää uudistetaan avautuvaa hakua varten.

”Suurin tutkijoita koskeva uudistus on tutkimussuunnitelman jättäminen suoraan verkkoasiointiin aiemman hakemusliitteen sijaan. Tutkimussuunnitelma on edelleen enintään 12 sivua yksittäisille hakemuksille ja 15 sivua konsortioille. Eri osien pituutta ei ole rajattu, vaan tutkimussuunnitelman kokonaispituus ratkaisee. Fonttikoolla ei voi vaikuttaa suunnitelman pituuteen, koska järjestelmä rajaa sen automaattisesti”, muistuttaa Petänen.

Tutkimussuunnitelman rakenteessa on otettu huomioon myös hakemusten arvioitsijoiden palautteet. Lisäksi tutkimussuunnitelmien perusteella voidaan tehdä Akatemian ennakointityötä helpottavia analyysejä.

”Tutkimussuunnitelmat tarjoavat meille arvokasta tietoa tieteenalojen keskeisistä aiheista sekä ilmiöistä. Tutkimussuunnitelmien sisältämät heikot ja vahvat signaalit antavat vinkkejä tutkimusrahoituksen suuntaamiseen eli kertovat siitä, mikä on tieteen näkökulmasta nouseva ala ja mistä tutkijat ovat kiinnostuneita. Saamme myös tietoa yliopistojen, tiederahoittajien ja poliittisen päätöksenteon tueksi”, selventää Petänen.

Tutkimussuunnitelman lisäksi myös hakemuksen ansioluettelo-osaa on muutettu. Ansioluettelo vastaa nyt ERC-hakujen ansioluettelopohjaa. Hakijan on helppo hakea omia julkaisujaan VIRTA-julkaisutietopalvelusta omalla nimellään. Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon VIRTA-julkaisutietopalvelu on opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämä palvelu, jossa korkeakoulut säilyttävät kopiota opiskelijarekisteriensä osista sekä muiden henkilörekisterien tietosisällöstä.

Ask & Apply -kiertue käynnistyy elokuun lopulla

Syyskuun haun hakijoiden tueksi on järjestetty Ask & Apply -tilaisuuksia suurimmilla yliopistokampuksilla ja tutkimuslaitoksissa jo vuodesta 2012 alkaen.

Tällä kertaa keskeisiä aiheita ovat Akatemian uudistunut toimikuntajako sekä vastuullisen ja vaikuttavan tieteen teemat. Ask & Apply -kiertueella syyskuun haun uusia ja vanhoja käytäntöjä avaavat Akatemian tiedeasiantuntijat.

”Toimikuntajaon muutosten on tarkoitus osaltaan helpottaa hakemista. Aiemmin toimikuntien rajapintaan kuulunut tutkimussuunnitelma ohjautuu nyt selkeämmin uuden biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan ja sopivan paneelin käsiteltäväksi”, sanoo Petänen.

Viimeksi muokattu 31.8.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »