SV

Suomen Akatemian hallinnollista asemaa täsmennetään uudella lailla

8.2.2018

Suomen Akatemia määritellään jatkossa tieteen ja tutkimuksen asiantuntijaorganisaatioksi, mikä vastaa nykyistä muotoilua paremmin muuttuneen toimintaympäristön tarpeisiin. Valtioneuvosto antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan esityksen.

Lakiesityksen mukaan Akatemian tehtävät olisivat:

1. edistää tieteellistä tutkimusta ja tutkimusedellytyksiä sekä niiden hyödyntämistä rahoittamalla niitä ja osallistumalla kansainväliseen yhteistyöhön

2. toimia asiantuntijana tiedepolitiikan kehittämisessä ja toimeenpanossa

3. suorittaa muut asiantuntijatehtävät, joista säädetään valtioneuvoston asetuksella tai jotka opetus- ja kulttuuriministeriö sille antaa

Kolme uutta toimikuntaa

Lain nojalla annettua valtioneuvoston asetusta Suomen Akatemiasta ehdotetaan myös muutettavaksi. Tieteellisten toimikuntien määrää esitetään rajattavaksi kolmeen ja toimikuntien nimien muuttamista tämän mukaisesti. Hallituksen esityksen liitteenä olevan asetusluonnoksen mukaan uudet toimikunnat olisivat: 1) biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta, 2) kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta sekä 3) luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta.

Toimikunnan jäsenen toimikausi olisi kolmivuotinen ja toinen peräkkäinen kausi olisi mahdollinen vain, jos henkilö toimii puheenjohtajana jompanakumpana kautena. 

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2018.

Viimeksi muokattu 13.2.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »