Suomalaisen Tiedeakatemian palkinto Otso Ovaskaiselle

19.10.2018

Suomalainen Tiedeakatemia on myöntänyt matemaattis-luonnontieteellisen palkinnon professori Otso Ovaskaiselle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa ja se myönnetään aktiivivaiheessa olevalle jo ansioituneille tutkijalle.

Ovaskainen on Helsingin yliopiston matemaattisen ekologian professori ja hänen tutkimusryhmänsä on osa luonnon pitkäaikaiseen muutokseen keskittyvää REC-tutkimuskeskusta (Research Centre for Ecological Change). Ovaskaisen tutkimus keskittyy ekologiseen mallintamiseen. Eliöiden uhanalaistumisen ja lajien välisien vuorovaikutussuhteiden tutkimus on vienyt hänet muun muassa Madagaskarille ja Grönlantiin.

Ovaskainen on väitellyt Teknillisestä korkeakoulusta matematiikan laitokselta. Vasta väitöksensä jälkeen hän yhdisti matemaattisen osaamisensa ekologiaan siirryttyään Helsingin yliopistoon akatemiaprofessori, myöhemmin akateemikko Ilkka Hanskin luotsaamaan metapopulaatiobiologian tutkimusryhmään. Ovaskaisen tutkimusryhmä oli osa Suomen Akatemian huippuyksiköksi valittua metapopulaatiobiologian huippuyksikköä, jota Ovaskainen itse myös johti vuosina 2012-2014.

Ovaskainen on tehnyt uraauurtavaa ja monitieteistä tutkimusta, joka on huomioitu jo useaan otteeseen aikaisemmin. Ovaskainen palkittiin vuonna 2009 akatemiapalkinnolla tieteellisestä rohkeudesta. Hän sai palkinnon akatemiatutkjakautensa tutkimuksesta. Suomen Akatemia on rahoittanut myös hänen muita tutkimuksiaan, joissa hän on kehittänyt uusia kentäntutkimuksen ja tilastollisen analyysin menetelmiä.

Tällä hetkellä Ovaskainen kuuluu Strategisen tutkimuksen BlueAadpt -konsortioon, jossa tutkitaan sinisiin resursseihin perustuvaa kestävää taloudellista kasvua. Lisäksi hän tutkii akatemiahankkeena uudenlaisia tilastollisia menetelmiä erityisesti lajien välisien vuorovaikutusten analysoimiseen sekä molekulaariseen lajintunnistukseen.

Viimeksi muokattu 19.10.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »