SV EN
Nukutus ei sammuta tajuntaa kokonaan

Nukutus ei sammuta tajuntaa kokonaan

3.7.2018

Nukutuksen eli yleisanestesian aikaisesta aivojen toiminnasta on saatu uutta mielenkiintoista tietoa. Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tutkijat nukuttivat terveitä vapaaehtoisia koehenkilöitä eri nukutusaineilla ja rekisteröivät aivojen sähköisessä toiminnassa tapahtuvia muutoksia reagointikyvyn menetyksen ja palautumisen yhteydessä.

Ainutlaatuisen koeasetelman avulla tutkijat havaitsivat, että muutokset aivosähkökäyrässä johtuvat paitsi tajunnan muutoksesta itsestään, myös lääkeaineiden epäspesifisistä vaikutuksista. Lähes kaikki koehenkilöt muistivat nähneensä unia reagoimattomuuden aikana. Lisäksi aivot yllättäen prosessoivat sanoja, vaikka varsinaisia muistijälkiä ei näistä koehenkilöille jäänyt.

Kun ihmiselle annetaan nukutusainetta, hän näyttää menettävän tajuntansa – tai ainakin hän lakkaa reagoimasta ympäristöönsä. Mutta sammuuko ihmisen tajunta nukutuksessa kokonaan, vai jatkaako se olemassaoloaan jossakin muuttuneessa tilassa aivojen sisällä?

Tätä kysymystä on selvittänyt Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteishanke Tietoinen mieli, jossa tutkitaan ihmisen tietoisuuden hermostollista perustaa. Tutkimuksessa nukutuslääkkeiden aiheuttamia muutoksia seurattiin aivosähkökäyrän (EEG) ja positroniemissiotomografian (PET) avulla.

Hanke on farmakologian dosentti ja anestesialääkäri Harry Scheininin nukutusaineitten aivomekanismeja tutkivan ryhmän ja psykologian professori Antti Revonsuon tajuntaa ja aivoja filosofisesti ja psykologisesti tutkivan ryhmän yhteinen.

Hankkeen uusimmat tutkimustulokset on raportoitu neljänä eri julkaisuna kahden johtavan anestesiologian alan kansainvälisen tiedelehden heinäkuun numeroissa. Tutkimusten päärahoittajia ovat Suomen Akatemia sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Lisätietoa tutkimuksesta Turun yliopiston tiedotteesta

Kuva: Sara Jarret, CMI

Viimeksi muokattu 3.7.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »