EN

Kärkihankerahoitus edistänyt yhteistyötä ja tutkimuksen hyödyntämistä

10.9.2018

Suomen Akatemian Tutkimuksella eteenpäin -kärkihankerahoitus on monipuolistanut tutkijoiden yhteistyötä ja vahvistanut tutkimustulosten hyödyntämistä. Asia käy ilmi tutkijoiden väliraporteista, jotka Akatemia on koonnut yhteen.

Tutkijoiden raporttien perusteella tämän lisärahoituksen ansiosta on syntynyt uutta yhteistyötä sekä tiedeyhteisössä että tiedeyhteisön ulkopuolella. Tutkijat havaitsivat tutkimustuloksillaan olevan laajaa ja monipuolista vaikuttavuutta. Myös erilaisten tutkimusinfrastruktuurien käyttö oli hankkeissa huomattavan yleistä.

Suomen Akatemian kärkihankerahoitus on osa hallituksen strategista Ratkaisujen Suomi -ohjelmaa. Kärkihankerahoituksella Akatemia vahvistaa nuoren tutkijasukupolven työskentelyedellytyksiä ja kehittää yhteistyötä tutkimuksen tekijöiden ja tutkimustiedon käyttäjien kesken. Tutkimuksella eteenpäin -haussa myönnettiin vuonna 2016 yhteensä 30 miljoonaa euroa 101 hankkeelle.

Mukaan valitut tutkimushankkeet oli todettu Akatemian tai vastaavien organisaatioiden aiemmassa vertaisarvioinnissa tieteellisesti korkeatasoisiksi. Haku oli avoinna vuonna 2016 käynnissä olleille hankkeille, joiden vastuullinen tutkija edusti nuorta tutkijasukupolvea. Tieteenaloja ja tutkimushankkeiden aiheita ei rajattu mitenkään etukäteen.

Tämä rahoitusmuoto oli uusi kokeilu Akatemian rahoituskokonaisuudessa. Se on uusi tapa edistää korkeatasoisen tieteellisen tutkimuksen hyödyntämistä yhteiskunnassa tutkijalähtöisesti ja monipuolisesti.

”On hienoa huomata, että rahoitetut hankkeet ja tutkijat ovat olleet aktiivisia. Kokonaisuudessaan raportointitulokset kertovat lähes 500 uudesta yhteistyökumppanista näissä sadassa hankkeessa. Olemme tällä rahoituksella onnistuneet innostamaan tutkijoita vaikuttavuutta edistävään yhteistyöhön. Rahoitus on toiminut hyvänä kannustimena tutkimustulosten hiomiseen ja siltana tulosten soveltamiseen yhteistyökumppaneiden kanssa”, sanoo Suomen Akatemian tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala.

Tutkijoita pyydettiin raportoimaan tutkimuksensa yhteiskunnallista vaikuttavuutta eri osa-alueilla: maailmankatsomus, kulttuuri ja ymmärrys, julkiset ja sosiaaliset palvelut, talous ja kauppa, terveys ja hyvinvointi sekä ympäristö ja luonnonvarat. Tutkijoilla oli mahdollisuus kuvata myös muulla kuin edellä mainituilla osa-alueilla ilmenevä vaikuttavuus. Eniten yhteiskunnallista vaikuttavuutta raportoitiin talouden ja kaupan sekä terveyden ja hyvinvoinnin alueille. 

Kärkihankkeiden tuloksia esitellään seminaarissa Finlandia-talolla

Tutkimuksella eteenpäin -hankkeiden loppuseminaari pidetään 18.9. klo 12−17 Finlandia-talossa Helsingissä. Tapahtuma on avoin kaikille aiheista kiinnostuneille, tutkimushankkeiden yhteistyökumppaneille ja muille tutkimustiedon hyödyntäjille. Tapahtumaan voi ilmoittautua osoitteessa www.academyevents.fi (palvelutunnus: KEY). 

Tutustu Tutkimuksella eteenpäin -väliraportoinnin yhteenvetoon (ppt, pdf) 

 

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä
Aino Laine
viestintäsuunnittelija
PL 131, Hakaniemenranta 6
00531 Helsinki
puh. +358 (0)295 33 5007
aino.laine@aka.fi
www.aka.fi

Viimeksi muokattu 18.9.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »