Biopankkien näytemäärät kasvavat – on aika käyttää niitä

Biopankkien näytemäärät kasvavat – on aika käyttää niitä

18.5.2018

Suomalaiset antavat biopankkisuostumuksia kiihtyvää tahtia, ja myös biopankkeja hyödyntävien tutkimusten määrä kasvaa. Biopankit luovuttavat lääketieteelliseen tutkimukseen pääasiassa kudos-, veri- ja DNA-näytteitä sekä niihin liittyvää kliinistä tietoa.

Miten tutkija pääsee hyödyntämään biopankkien näytteitä, Helsingin biopankin tieteellinen johtaja, professori Olli Carpén?

Tutkijan kannattaa ottaa yhteyttä biopankkiin nettisivujen kautta ja selvittää, onko kyseisessä biopankissa hänen tutkimukseensa sopivia näytteitä. Jos on, tutkija tekee tutkimussuunnitelman ja käy sen läpi biopankin asiantuntijoiden kanssa. Tämän jälkeen seuraa eettinen arviointi.

Millaiseen tutkimukseen näytteitä voi saada?

Tutkimuksen on oltava lääketieteellisesti merkittävää ja laadukasta. Biopankkia voi hyödyntää silloinkin, kun tutkimusprojektiin sopivaa aineistoa ei ole valmiina. Jos biopankki kerää projektin näytteet, tutkijat saavat keskittyä olennaiseen, ja ylijäämä luovutetaan muiden käyttöön. Muun muassa FinnGen-hanke käyttää biopankkien keräämästä DNA:sta vain pari prosenttia. Tämä kaikki Suomen biopankit kattava hanke yhdistää genomi- ja terveystietoa sairausmekanismien tutkimiseksi ja hoidon kehittämiseksi.

Mitä biopankin käyttö maksaa?

Akateeminen tutkimusryhmä saa näytteet ilmaiseksi. Biopankki laskuttaa vain tietojen luovutuksesta koituvan työn. Jos tutkimuksen rahoittaa yritys, näyteluovutuksista peritään maksu, jonka suuruus riippuu projektin koosta.

Mihin biopankin käyttö velvoittaa?

Tutkimuksen tulokset, kuten näytekohtaiset analyysitiedot, palautetaan biopankkiin tutkimusprojektin valmistuttua, jolloin ne ovat muiden tutkijoiden käytössä. Esimerkiksi parin vuoden kuluttua tutkijat voivat hyödyntää FinnGen-tutkimuksen tuottamia tietoja suomalaisten perimästä.

Mikä on suomalaisten biopankkien taso?

Meidän vahvuutemme on tiedon rikkaus. Meillä on kattava terveydenhuolto, joka tarjoaa runsaasti näytteisiin liittyvää kliinistä tietoa, sekä sairaalabiopankit, jotka kattavat koko maan. En usko, että missään on tätä parempaa asetelmaa. Siksi biopankkimme kiinnostavat myös ulkomaisia tutkijoita ja houkuttelevat heitä yhteistyöhön suomalaisten tutkijoiden kanssa. Toisaalta, myös kotimaiset tutkimusryhmät tarvitsevat laajoja, kansainvälisiä aineistoja. Siksi yhteistyö on tärkeää maailmanlaajuisesti.

Vielä ehdit ilmoittautua mukaan seminaariin ”Biobanking for Future Research and Health”, joka pidetään Helsingissä 28.-29.5.2018. Ilmoittautumislinkin löydät tämän jutun lopusta.  

Miksi ja miten Suomen Akatemia rahoittaa biopankkeja, ylijohtaja Riitta Maijala?

Suomen Akatemia rahoittaa suomalaisia biopankkeja, jotta niihin kerättävät näytteet olisivat helposti ja asianmukaisesti lääketieteellisen tutkimuksen, uusien hoitokäytäntöjen kehittämisen ja terveysalan innovaatiotoiminnan käytettävissä. Akatemia tukee niin kansallista kuin kansainvälistäkin yhteistyötä rahoittamalla eurooppalaisen BBMRI-biopankkiverkoston kansallista katto-organisaatiota, BBMRI.fi:tä. 

Miltä biopankkien ja biopankkitutkimuksen tulevaisuus näyttää Suomessa?

Biopankkien toiminnalta ja biopankkitutkimukselta odotetaan paljon. Erityisen kiinnostavaa on niiden yhdistäminen suomalaisen terveysalan toiminnan ja tutkimuksen muihin vahvuuksiin, esimerkiksi rekisteritutkimukseen ja yksilöllistetyn terveyden edistämiseen. 

Teksti: Marianna Salin
Kuvat: pond5

Viimeksi muokattu 18.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »