EN
Uuden kehitystutkimuksen akatemiaohjelman haku aukeaa 1. syyskuuta

Uuden kehitystutkimuksen akatemiaohjelman haku aukeaa 1. syyskuuta

2.8.2017

Haussa Suomen Akatemia ja Ulkoministeriö rahoittavat yhdessä nelivuotisia tutkimushankkeita yhteensä kuudella miljoonalla eurolla.

”Ohjelman tarkoituksena on tarjota rahoitusta korkeatasoiselle, ilmiöpohjaiselle ja tarvelähtöiselle tutkimukselle, joka käsittelee globaaleja kehitystutkimuksen kysymyksiä. Tavoitteena on hyödyttää kehitysmaiden taloudellista, yhteiskunnallista ja ekologista kehitystä suomalaisen osaamisen avulla”, sanoo ohjelmajohtaja Mikko Ylikangas.

Ohjelma edistää kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamista. YK:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet Agenda 2030 -tavoitteisiin ja ne ohjaavat myös suomalaista kehityspolitiikkaa tukemalla köyhyyden poistamista ja vähentämällä eriarvoisuutta maailmassa.

Ratkaisuja kehitysmaiden ongelmiin

Kehitystutkimuksen akatemiaohjelma keskittyy kolmeen päätutkimusteemaan, jotka ovat kehitysmaiden talouden kehitys; yhteiskunnan toimintakyky; sekä ruokaturvallisuus, biodiversiteetti, ympäristöterveys ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Tutkimushankkeiden tulee käsitellä yhtä tai useampaa näistä teemoista.

”Lisäksi hakijoiden tulee selvittää, minkä Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamista heidän hankkeensa edistää ja mitä vaikutuksia hankkeella on kehitysmaissa, ensisijaisesti vähiten kehittyneissä ja hauraimmissa valtioissa”, Ylikangas sanoo.

Kaikissa rahoitusta hakevissa tutkimussuunnitelmissa on oltava ihmisoikeusperustainen lähestymistapa. Ohjelmia läpileikkaavat tavoitteet ovat sukupuolten välinen tasa-arvo, eriarvoisuuden vähentäminen ja ilmastokestävyys.

Vaatimuksena kansainvälinen yhteistyö

Ohjelmaan valittujen tutkimushankkeiden tulee tehdä yhteistyötä kehitysmaissa toimivien tutkijoiden ja tutkimuslaitosten kanssa. Yhteistyö kattaa koko hankkeen suunnittelusta toteutukseen.

”Tarkoituksenamme on luoda aitoa yhteistyötä ja vahvistaa tutkimusta kehitysmaissa, joten rahoitettujen tutkijoiden henkilötyökuukausien kehitysmaissa pitää vastata suomalaisten tutkijoiden työpanosta. Akatemian rahoitusta voi käyttää kehitysmaassa toimivan tutkijan palkanmaksuun”, Ylikangas selittää.

Rahoitetut hankkeet tekevät tiivistä yhteistyötä koko nelivuotisen ohjelmakauden ajan. Hankkeiden koordinoinnin, kuten kansallisen ja kansainvälisen verkostoitumisen, seminaarien ja työpajojen, yleisötilaisuuksien sekä päättäjien, sidosryhmien ja kansallisjärjestöjen tapaamisen avulla saadaan luotua tärkeää lisäarvoa.

”Tarkoituksena on levittää uutta tutkimustietoa ja huolehtia, että sitä voidaan entistä paremmin hyödyntää päätöksenteossa.”

Teksti: Oona Riitala
Kuva: 5Pond

Viimeksi muokattu 2.8.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »