EN
Robin Ras: ERC:n rahoitus mahdollistaa tutkimuksen etulinjassa pysymisen

Robin Ras: ERC:n rahoitus mahdollistaa tutkimuksen etulinjassa pysymisen

10.5.2017

Euroopan tutkimusneuvoston, ERC:n haussa menestynyt professori Robin Ras kannustaa suomalaistutkijoita rohkeuteen ja uskomaan tutkimukseensa. Suomen Akatemia järjestää haastattelukoulutusta Starting Grant ja Consolidator Grant -hauissa toiselle kierrokselle päässeille tutkijoille.

Professori Robin Ras Aalto-yliopistosta menestyi itsenäisille huipputason tutkijoille tarkoitetussa Consolidator Grant -haussa vuonna 2016. Hän työskentelee Suomen Akatemian Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikössä (HYBER).

Rasin tutkimus käsittelee superhydrofobisia eli vesikammoisia pintoja. Tällaiset pinnat hylkivät vettä niin paljon, etteivät ne kastu edes veteen upottaessa. Tämä johtuu siitä, että pisarat valuvat hyvin alhaisella kitkalla. Rasin mukaan niissä on paljon käyttöpotentiaalia itsensä pesevistä ikkunoista jään- ja sumunestoon sekä moniin muihin käyttötapoihin. Suurin haaste kaupallistamiseen on tarvittavien mikro- ja nanorakenteiden hauraus. Ras kehittää ERC-projektissaan uutta synteesimenetelmää superhydrofobisille pinnoille sekä uusia menetelmiä pisarakitkan kiinnittymiseen. Lisäksi hän tutkii niiden ominaisuuksia jäätymisen ja biologisen likaantumisen vähentämisessä.

Ras pitää ERC:n apurahaa tunnustuksena aiemmasta työstään ja toivoo sen mahdollistavan superhydrofobisen tutkimuksen etulinjassa pysymisen. Apurahan suuruus on kaksi miljoonaa euroa, jotka hän aikoo käyttää seuraavan viiden vuoden aikana vahvistaakseen tutkimustaan superhydrofobisista pinnoista. ”En ainoastaan tule palkkaamaan useita väitöskirja- ja postdoctutkijoita ryhmääni, vaan käytän rahoitusta myös välineistöhankintoihin.”

Ras väitteli tohtoriksi Leuvenin yliopistossa Belgiassa vuonna 2003 ja muutti Suomeen seuraavana vuonna tultuaan professori Olli Ikkalan ryhmään tutkijaksi. Hän jatkoi opettavana tutkijana vuoteen 2011 asti, jolloin hän sai akatemiatutkijarahoituksen Suomen Akatemialta. Vuonna 2013 hänet valittiin apulaisprofessoriksi Aalto-yliopiston Teknillisen fysiikan laitokselle.

Suomen Akatemialta apua hakuprosessiin

ERC:n rahoituksen hakeminen voi olla tutkijalle haastava prosessi. Ras kuvailee ERC-hakemuksen tekemistä oppimisprosessiksi, jossa muiden apu on ratkaisevan tärkeää. Ras onnistui kolmannella yrityksellä, vuosina 2013 ja 2014 hakemukset eivät menneet läpi. Hän kertoo saaneensa erinomaista tukea Aalto-yliopiston grant writer Krisztina Czineriltä, joka auttoi kaikissa hallinnollisissa ongelmissa, jotta Ras itse pystyi keskittymään hakemuksen tieteelliseen osuuteen.

Tultuaan hyväksytyksi toiselle kierrokselle, hänet kutsuttiin haastatteluun Brysseliin. Suomen Akatemia järjesti kansallisen koulutustilaisuuden haastatteluun lähteville ERC- kandidaateille. Tilaisuudessa jokainen hakija esitteli tutkimushankkeensa ja hollantilaisen Yellow Research’n asiantuntija antoi niistä kehitysehdotuksia. Rasin mukaan myös keskustelu hakemuksesta ryhmän jäsenten, laitoksen kollegojen sekä ERC-rahoitettujen tutkijoiden kanssa oli todella hyödyllistä.

”Muihin EU-maihin verrattuna Suomi ei ole menestynyt ERC:n hauissa kovin hyvin.  Mielestäni se ei oikeasti kuvasta suomalaisen tutkimuksen laatua. Uskon ennemminkin suomalaisten olevan liian vaatimattomia ja heidän uskovan tutkimuksensa olevan tähän rahoitusmuotoon sopimatonta. Ohjeeni suomalaisille tutkijoille on: Olkaa rohkeita! Ja valmistautukaa kunnolla,” Ras kehottaa.

Ensimmäistä kertaa Rasin hakiessa ERC:n rahoitusta, hän omisti kuusi viikkoa hakemukselle. Sinä aikana hän työskenteli pääosan ajasta kotoaan käsin pystyäkseen työstämään hakemustaan johdonmukaisesti.  Ajoittain hän meni laboratorioon keskustelemaan luonnosehdotuksestaan kollegoiden kanssa. Tutkijan muiden velvollisuuksien lisäksi tällaisen ajan käyttäminen saattaa tuntua pitkältä, mutta Rasin mukaan valmistautumiseen käytetty aika ole tuhlattua. ”Se antoi mahdollisuuden kehittää uusia ideoita, ja vaikka ERC ei olisi antanut rahoitusta, olisin voinut käyttää tätä hakemusta jossain muussa rahoitushaussa, esimerkiksi Suomen Akatemian tai Horizon 2020:n haussa. ”

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) juhlii kymmenvuotista taivaltaan kuluvana vuonna. Neuvosto toimii rahoittajana kaikkien tieteenalojen korkeatasoiselle tutkimukselle. ERC rahoittaa nuoria tutkijauransa alussa olevia huipputason tutkijoita, (ERC Starting Grants), jo itsenäisiä huipputason tutkijoita (ERC Consolidator Grants) ja asemansa vakiinnuttaneita kokeneita huipputason tutkijoita (ERC Advanced Grants). ERC:n rahoittamat hankkeet ovat tuoneet muun muassa kuusi Nobel-palkintoa ja useita muita palkintoja.  

Teksti: Arto Suominen

Kuva: Mikko Raskinen

Viimeksi muokattu 10.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »