Mikko Salo sai jo toisen ERC-rahoituksensa

Mikko Salo sai jo toisen ERC-rahoituksensa

13.12.2017

Professori Mikko Salo Jyväskylän yliopistosta menestyi Consolidator Grant -haussa ja sai näin toisen ERC-rahoituksensa. Salolla oli ERC:n Starting Grant -rahoitus vuosina 2012−2017. Mikko Salon tutkimushanke ”Inverse boundary problems: toward a unified theory” käsittelee inversio-ongelmien matemaattista teoriaa ja se liittyy kuvantamismenetelmien, kuten-, röntgen-, magneetti- tai ultraäänikuvauksen matemaattisiin malleihin. 

”Toinen hakukerta oli vaikeampi. Olin saanut ERC:ltä rahoitusta jo kerran aikaisemmin. Nyt oli perusteltava entistä paremmin oma tutkimusideani ja miksi tarvitsin toisen rahoituksen”, Salo sanoo.

ERC-menestykseen vaaditaan Salon mukaan loistava hakemus, jossa on hyvä ja kunnianhimoinen tutkimusidea ja hakemuksesta on heijastuttava innostus tutkimuksen tekemiseen.

Suomen Akatemian järjestämästä haastattelukoulutuksesta oli Salolle apua. Hän kiittelee, että koulutus oli järjestetty hyvissä ajoin, jolloin hakijan haastatteluihin valmistautuminenkin tuli aloitettua riittävän ajoissa. Kouluttajien ja muiden osallistujien antama palaute oli arvokasta ja hyödyllistä.

Erona Starting ja Consolidator Grantin välillä on tietysti se, että jälkimmäisessä haussa kilpaillaan kokeneempien tutkijoiden sarjassa. Varsinainen hakuprosessi on hyvin samankaltainen.  

Salo kehuu myös kotiorganisaationsa Jyväskylän yliopiston tukea. ”Yliopisto oli mukana prosessissa ja varmisti, että kaikki hakemuksen vaiheet tuli tehtyä ajoissa. Saimme lisäksi hyödyntää Akatemiankin koulutuksessa olleiden konsulttien palveluita. Myös mentorointia tarjottiin eli kokeneemmalta tutkijalta sai tukea ja kommentteja hakemukseen”, Salo kertoo.

”Jos vertaa edelliseen hakuun, opin, että hakuun kannattaa valmistautua erittäin hyvin, mielellään pidemmän aikaa. On haettava tosissaan, tämä on erittäin kilpailtua rahoitusta ja mukana on paljon korkeatasoisia hakijoita. Aloitin tämän hakemuksen miettimisen jo yli vuotta aiemmin ennen varsinaista hakua. Ohjasin tutkimusta siihen suuntaan, että pystyin kirjoittamaan vahvan hakemuksen tällaisesta aiheesta”, Salo sanoo.

Inversio-ongelmien matemaattisen tutkimuksen eturintamaan

”Viime vuosien aikana on havaittu yllättäviä yhteyksiä erilaisten inversio-ongelmien välillä. Osa niistä on tullut esiin ERC Starting Grant -tutkimukseni ennakoimattomina seurauksina. Esimerkiksi röntgenkuvaukseen liittyvät matemaattiset mallit ovat tulleet esiin muiden kuvantamismenetelmien, vaikka sähköä, optiikkaa tai ääniaaltoja hyödyntävien kuvantamismenetelmien matemaattisessa teoriassa. Yhteydet viittaavat siihen, että perinteisesti erilaisina pidettyjen ja eri menetelmillä käsiteltyjen inversio-ongelmien takana voi olla isompi konteksti, jota ei ole vielä ymmärretty”, Salo kertoo.

”Hankkeeni tutkii käänteisten reuna-arvo-ongelmien yhtenäisteorian mahdollisuutta ja tällaisen teorian potentiaalisia seurauksia. Aihepiiri on inversio-ongelmien matemaattisen teorian tutkimuksessa kansainvälisestikin eturintamassa”, Salo kertoo.

Salon mukaan Suomen Akatemian ja ERC:n rahoitukset täydentävät toisiaan ja toimivat hyvin yhteen.

”Akatemiatutkijan rahoitus antaa paljon tutkimusaikaa. Se on erinomainen rahoitusmuoto luomaan pohjaa ja antamaan mietintäaikaa ERC:n hakemuksia varten. Akatemian rahoitus on elinehto Suomessa tehtävälle korkealaatuiselle perustutkimukselle ja se antaa edellytyksiä korkeatasoisen tieteen tekemiseen. ERC-menestyksessä tutkimuksen korkea laatu ja ajankohtaisuus ovat keskeiset menestystekijät”, Salo summaa. 

”Peräänantamaton tutkija, joka haluaa ratkaista niitä kysymyksiä, jotka ovat oleellisia”, Mikko Salo sai Akatemiapalkinnon tieteellisestä rohkeudesta vuonna 2011, katso mitä hänen lähipiirinsä kertoi hänestä ja mitä tutkijalle kuului tuolloin:

Teksti: Aino Laine
Kuva:  Pekka Kiirala

Viimeksi muokattu 14.12.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »