Lakritsin syöntiä raskauden aikana syytä välttää

3.2.2017

Uusi suomalaistutkimus antaa lisätukea lapsiperheiden ravitsemussuosituksen ohjeelle, että äidin tulee välttää runsasta lakritsin syöntiä raskauden aikana. Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin syönnillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle. Tutkimusta on tehty pääosin Suomen Akatemian ja Gyllenbergin säätiön rahoituksella.

Tutkimuksessa suurille lakritsiannoksille sikiönä altistuneet nuoret suoriutuivat psykologin tekemistä kognitiivisista päättelytesteistä muita heikommin. Ero vastasi suunnilleen seitsemää älykkyysosamäärän pistettä. Lakritsille altistuneet suoriutuivat huonommin myös muistia mittaavista tehtävistä, ja heillä oli vanhempiensa arvion mukaan enemmän ADHD-tyyppisiä ongelmia. Tytöillä murrosikä oli alkanut aikaisemmin ja edennyt pidemmälle.

Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Glaku-tutkimuksessa verrattiin 378 keskimäärin 13-vuotiasta nuorta, joiden äidit olivat syöneet runsaasti (yli 500 mg/viikko) tai vähän tai ei lainkaan lakritsia (alle 249 mg/viikko). Tutkimus ilmestyi American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tutkijat esittävät, että raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville kerrotaan glykyrritsiinipitoisten tuotteiden kuten lakritsin ja salmiakin haitoista sikiölle.

Suomessa näin on jo tehty. THL julkaisi tammikuussa 2016 uudet lapsiperheiden ravitsemussuositukset, joissa lakritsi ja salmiakki oli siirretty ryhmään ”ei suositella”. Turvallisen käytön alarajaa ei tunneta. Satunnaiset pienet määrät, kuten annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen, eivät ole suosituksen mukaan haitallisia.

Tutkijat korostavat, että asia on tärkeä pitää oikeissa mittasuhteissa. Iso osa suomalaisista on sikiöaikana altistunut glykyrritsiinille. ”Glykyrritsiini on yksi monista sikiön kehitykseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuksen perustella on vaikea sanoa, onko juuri glykyrritsiini vaikuttanut jonkun yksittäisen lapsen
kehitykseen. On tärkeää huomata, että nyt todetusta ryhmätason vaikutuksesta on mahdoton vetää yksilötasolle meneviä johtopäätöksiä”, toteaa akatemiaprofessori Katri Räikkönen, artikkelin ensimmäinen kirjoittaja.

Lakritsin vaikutusten biologinen mekanismi tunnetaan eläinkokeiden perusteella hyvin. Makeutusaine glykyrritsiini lisää stressihormoni kortisolin vaikutusta estämällä kortisolia inaktivoivan entsyymin toimintaa. Kortisoli on välttämätöntä sikiön kehitykselle mutta on suurina annoksina haitallista.

Ihmisillä glykyrritsiinin on pitkään tiedetty nostavan verenpainetta ja lyhentävän raskauden kestoa, mutta näin pitkälle ulottuvia vaikutuksia sikiöön ei ole aiemmin osoitettu.

 

Lähteet:

-       Katri Räikkönen et al., Maternal licorice consumption during pregnancy and pubertal, cognitive and psychiatric outcomes in children. American Journal of Epidemiology.

-       THL:n tiedote

Viimeksi muokattu 3.2.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »